Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volgens botanici bestaan groenten niet

Er wordt veel gediscussieerd over welke voedselproducten fruit zijn en welke groenten. Avocado? Fruit. Courgette? Fruit. Boerenkool? Groente ... of niet? Maar volgens botanici bestaan groenten niet.

Wolfgang Stuppy, onderzoeksleider bij de wereldberoemde Royal Botanic Gardens aan de BBC: "De term groente bestaat niet in de botanische terminologie." Als je het aan een botanicus vraagt, wordt een vrucht gedefinieerd als "een orgaan dat zaden bevat, ze beschermt gedurende de ontwikkeling en vaak helpt bij hun verspreiding." Biologisch gezien is het fruit een onderdeel van de plant dat van vitaal belang is voor zijn overleving. Hèt doel van de fruit is om de plant te helpen zijn zaad te verspreiden en de zoetheid trekt dieren aan die het fruit (en zaad) eten en het op een andere plaats uitscheiden. Daarom zijn tomaten technisch fruit, ook al behandelen we ze in onze keukens als groenten. En daarom is wat we granen en noten noemen botanisch gezien ook fruit.

Een groente is wat lastiger om te definiëren. In de breedste zin wordt volgens het woordenboek de term groente gebruikt om alles wat niet dier of mineraal is te definiëren. Maar ook botaniste Amy Litt, Cullman-curator bij The Botanical Garden in New York zei tegen LiveScience: "De term groente heeft geen betekenis in plantkunde." Waarom? Omdat vanuit een biologisch standpunt wat we groenten noemen in feite slechts een deel van planten is. Dus noemen botanici ze gewoon naar hun plantendelen.

Bron: HuffPost
Publicatiedatum: