Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeeland zet vaart achter vrijhandelsverdrag met EU

De regering van Nieuw-Zeeland wil dat tegen 2030 90% van de goederen die het in de EU verhandeld onder een vrijhandelsverdrag vallen. Deze week publiceerde minister van Handel Todd McClay een informatief stuk omtrent de inhoud van de voorgestelde overeenkomst.

"Deze vroege publicatie zal Nieuw-Zeelandse bedrijven meer inzicht verschaffen in de hoge verwachtingen die wij hebben ten aanzien van dit vrijhandelsakkoord en over de voorwaarden die wij proberen te realiseren, evenals de resultaten die wij hiermee hopen te behalen," laat McClay weten. "De EU is onze derde belangrijkste afzetmarkt voor goederen en diensten en de waarde van de onderlinge handel groeide in 2016 tot meer dan €13 miljard. Dit is de reden dat wij vaart willen zetten achter het handelsakkoord om betere markttoegang en importtarieven te krijgen. De EU-markt biedt ons enorm veel potentieel waardoor wij onze export naar de EU kunnen blijven uitbreiden." 

De publicatie volgt op een reeks succesvolle bilaterale ontmoetingen tussen McClay en vertegenwoordigers van de EU-lidstaten die vorige week in Parijs plaatsvonden. Daarnaast had de minister een ontmoeting met EU Handelscommissaris Cecelia Malmström. 

"Malmström heeft bevestigd dat de EU dit jaar de onderhandelingen met Nieuw-Zeeland wil starten voor het tot stand brengen van een ambitieus en veelomvattend handelsakkoord," vertelt McClay. "Ik heb vorige week veel steun gekregen van Duitsland, Portugal, Oostenrijk, Hongarije, Finland, Polen en Nederland voor een spoedige start van de besprekingen. Andere lidstaten hebben hun steun al eerder kenbaar gemaakt."

Verdere details omtrent het handelsakkoord tussen Nieuw-Zeeland en de EU zullen de komende weken en maanden duidelijk worden tijdens een serie openbare bijeenkomsten die georganiseerd wordt om het toekomstige handelsbeleid van Nieuw-Zeeland nader toe te lichten. 

"In de 'Trade Agenda 2030' stelt de regering zich ten doel om tegen 2030 90% van zijn goederen te verhandelen onder vrijhandelsakkoorden. Daarnaast streeft de regering naar meer openheid en transparantie op het gebied van de handel. "We willen dat alle Nieuw-Zeelanders mee kunnen profiteren van onze florerende handelssector en inzien hoe belangrijk handelsliberalisering is voor de toekomstige welvaart van Nieuw-Zeeland," aldus McClay. 


Klik hier voor een samenvatting van het toelichtend document omtrent het vrijhandelsakkoord.

Bron: NZ Government Press Release
Publicatiedatum: