Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaans citrus wint terrein in Europese markt

"Er is optimisme in de citrusmarkt, vooral wat betreft het grapefruitseizoen. Die begon beter dan verwacht," zegt Diego Moeykens van het Franse bedrijf Indiana Import. 

"Ook zijn er geweldige vooruitzichten voor Navel-sinaasappelen, hoewel we daar nog steeds voorzichtig mee moeten zijn." Volgens Moeykens is het volume dat voor de markt geschikt is aanzienlijk afgenomen door kraakvorming bij deze sinaasappelsoort. 

"We denken dat het overschakelen op een ander ras een dempend effect zal hebben op de prijzen van Navel-sinaasappelen, waardoor de maximale prijzen worden beperkt," aldus Moeykens. De Zuid-Afrikaanse Navels en de prijzen voor de nieuwste Spaanse sinaasappelen zullen volgens hem een interessante prijs geven voor Valencia-sinaasappelen. Ook denkt hij dat het volume aan perssinaasappelen beter zal zijn dan in 2016.



Grapefruit begon het seizoen met een prijs die 10% tot 15% hoger lag dan vorig jaar. Ook was het exportvolume naar de EU toegenomen. Er was bovendien sprake van een toename in export in week 18, waardoor men zich zorgen begon te maken over een mogelijke verzadiging van de markt. De volumes normaliseerden zich echter weer in de weken die daarop volgen. 

"Het is van vitaal belang om de wekelijkse exportvolumes onder controle te houden. Op die manier voorkom je het risico dat de prijs van grapefruit onderuit gaat. Dit is iets dat Zuid-Afrikaanse exporteurs nog steeds beetje bij beetje moeten leren," zegt Diego Moeykens.

 

"We zijn van mening dat ons bedrijfsmodel voor Zuid-Europa goed werkt. Het garandeert de winstmarges voor onze Zuid-Afrikaanse teeltpartners en stelt tevens onze klanten in Europa tevreden," zegt Moeykens tot slot.


Voor meer informatie: 

Diego Moeykens
Indiana Import
Perpignan - France
Publicatiedatum: