Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt bananen

Door regen in Ecuador zijn de prijzen gestegen. Volgens een exporteur zijn Amerikaanse bedrijven niet bereid die prijzen te betalen en schakelen die om naar import uit andere Latijns-Amerikaanse landen. In Colombia en Honduras resulteert dat in exportgroei. De Mexicaanse export groeit ook, al wordt er een kleinere aanvoer biobananen verwacht. De Filipijnen kampen met problemen door de onrust in het land, waardoor investeringen worden uitgesteld. In China lijken de telers die jaar sinds enkele jaren weer een goede boterham te kunnen verdienen met de bananenteelt.

Ecuador: regen stuwt prijzen
Door de hevige regen dit seizoen zijn de prijzen hoog. Enkele plantages zijn overstroomt, wat de kwaliteit van het fruit beïnvloedt. Vorig jaar domineerde het land de wereldwijde banenmarkt. Een handelaar benadrukt dat goede prijzen nodig zijn om te concurreren en de sector te ontwikkelen. Hij wijst er op dat telers niet kunnen investeren in betere arbeidsomstandigheden als de prijzen te laag zijn. De minimumprijs die de regering vastgesteld heeft staat op 6,26 dollar voor een doos. Dor de regens ligt de prijs momenteel echter op 12 dollar per doos. Veel Amerikaanse bedrijven zijn niet bereid om die prijs te betalen. Volgens een handelaar kiezen de Amerikaanse bedrijven daarom voor import uit andere landen, zoals Colombia en Costa Rica. Wel windt deze exporteur zich op over de kwaliteit van de bananen uit andere landen. Volgens hem is die ondermaats.

Sinds 1990 heeft het Latijns-Amerikaanse land toegang tot de Chinese markt. Het volume is sindsdien gestegen. Vooral de babybanaan doet het goed. Volgens de laatste cijfers kwam de export in 2015 uit op 1.687 ton babybananen. Een jaar later was dat volume verdubbeld naar 3.240 ton. Tot april dit jaar staat de export op 779,99 ton.



Mexico: bioaanvoer vertraagd
De aanvoer van biologische bananen is vertraagd door de kou uit februari. Mexico is jaarrond leverancier van biologische bananen voor de Amerikaanse markt. Amerikaanse importeurs maken zich op voor het losbarsten van het biologische seizoen, maar houden rekening met krapte op de markt.

Honduras ziet export stijgen
In het eerste kwartaal van dit jaar is de export volgens cijfers van de Centrale Bank van Honduras met 12,8% gestegen naar een waarde van 134,6 miljoen dollar. hoewel de prijzen onder druk staan, realiseerde het land toch een winststijging van 15,3 miljoen dollar ten opzichte van het voorgaande seizoen. Toen verdiende het land 119,3 miljoen dollar aan de export.

In volume komt het exportcijfer uit op 8,6 miljoen dozen van 18 kilo. Dat is 13,1% meer dan in het eerste kwartaal een jaar eerder. De stijging is volgens de Centrale Bank te danken aan verbeteringen op de plantages en nieuwe aanplant.

Colombia exporteert naar VS en Europa
Volgens de officiële statistieken werd in 2016 520.289 ton bananen geëxporteerd via de haven Santa Marta. Die exportstroom was goed voor 248,6 miljoen dollar. Zo'n 28% van de bananenexport gaat via deze haven. De exportcijfers vallen uiteen in een 30% aandeel van de Verenigde Staten, gevolgd door België met 23% van de uitvoer. Derde exportmarkt is het Verenigd Koninkrijk met 20%. Daarna volgen Nederland (11%) en Duitsland (9,9%). Op dit moment wordt er gewerkt aan toestemming om biologische bananen op de markt te brengen.

China: einde verbetering op binnenlandse markt?
Het land is de tweede grootst bananenproducent en consument ter wereld. In 2015 werd er meer dan 14 miljoen ton bananen geconsumeerd. De binnenlandse productie kwam uit op 12,9 miljoen ton. Importbananen komen uit de Filipijnen, Ecuador en Costa Rica. Met de economische groei in het land en het groeiende bewustzijn onder consumenten rond gezonde voeding, zal de markt voor bananen naar verwachting groeien met 5% per jaar.

De teelt is vooral te vinden in de zuidelijke provincies Guangdong, Guangxi, Hainan, Yunnan en Fujian. Het totaal areaal staat op 270.000 hectare. de laatste jaren waren moeilijk voor de telers. Volgens schattingen verdiende slechts 10% tot 20% van de telers een boterham met de teelt. Als gevolg werden plantages verlaten en is de totale productie gedaald. De verspreiding van de Panama Disease maakte de situatie niet beter. Na drie jaar hebben de telers dit jaar een goede oogst en hogere prijzen. In bijvoorbeeld de provincie Yunnan zijn de prijzen sinds het Chinese Nieuwjaar met 0,8 yuan per kilo gestegen naar 3,0 yuan. De telers maken zich echter wel zorgen over het groeiend belang van import.

Filipijnse sector geplaagd door problemen
Hoewel het land in de top van grootste producenten staan, keren steeds meer importeurs de eilandengroep de rug toe vanwege kwaliteitsproblemen en sociale onrust. De Filipijnse bedrijven maken zich zorgen en vroegen de regering om hulp. Bedrijven hebben investeringen uitgesteld. De regering werkt samen met een bedrijf uit het Midden-Oosten om het areaal te vergroten tot tussen de 5.000 en 10.000 hectare, maar die plannen zijn in de ijskast gezet.
China, Zuid-Korea en Japan zijn de belangrijkste exportmarkten. Met de groeiende vraag en de ontwikkelingen binnen het handelsblok ASEAN zou er meer geïnvesteerd moeten worden in de sector.

Indonesië verwacht goede oogst
Dankzij het gunstige weer wordt een grotere oogst verwacht. daarnaast wordt er geïnvesteerd in het areaal. De belangrijkste exportmarkten zijn Zuid-Korea, China, het Midden-Oosten en Singapore. De grootste concurrent in de regio zijn de Filipijnen. Ook de binnenlandse markt is aantrekkelijk, zeker als de prijzen internationaal laag zijn.

Italië: banaan verlies van zomerfruit

In de zomermaanden stabiliseert de bananenmarkt. Een handelaar in Napels legt uit: "In de zomermaanden daalt de bananenconsumptie drastisch ten gunste van het zomerfruit." De prijzen voor de bananen lopen uiteen tussen de groothandelsmarkten. In Rome bracht de Cavendish op 6 juni 80 cent op. In Turijn stond de prijs voor een vergelijkbare banaan een dag later op 93 cent. Sinds het begin van de week was de prijs met 0,03 cent gestegen.
Sinds de introductie van de Fairtrade bananen in 2002 is de markt gegroeid tot meer dan 11.000 ton in 2016. Een importeur die vanaf het eerste uur deze bananen importeerde profiteerde van de groei in deze markt. "We hopen dat meer importeurs besluiten om Fairtrade te promoten."

Nederland: Krap aanbod houdt bananenmarkt op peil
De bananenmarkt ligt voor de tijd van het jaar op een heel aardig niveau. De aanvoer is beperkt, wat de prijs constant op een goed niveau houdt. Verkoopprijzen van gele bananen liggen op een niveau tussen de 16-18 euro en dat is voor juni erg goed te noemen. Met name het krappe aanbod houdt de prijs constant, want concurrerend zomerfruit als zacht- en steenfruit is overvloedig aanwezig. In de zomer is de bananenverkoop daardoor altijd wat minder. Wel hekelen groothandelaren de lage prijs van bananen (99 cent) in de supermarkten, waar nauwelijks tegenaan te concurreren is.

Israël ontdekt exportmarkt

Met een volume tussen de 110.000 en 120.000 ton blijft de Israëlische bananenproductie stabiel, ondanks een dalend areaal in de laatste jaren. Oorzaak van die daling ligt in extreme vorst in 2008. De productiegebieden liggen rond het Meer van Galilea en de noordelijke kustgebieden. Daar is het risico op ziekten klein en de kans op extreem weer beperkt.

Vrijwel alle bananen worden op de binnenlandse markt afgezet. De gemiddelde consumptie in het land ligt dan ook hoger dan het wereldwijd gemiddelde. Een Israëliër eet gemiddeld 15 kilo bananen per jaar, in de EU is dat 10 tot 1 kilo. Dat resulteert in een lucratieve markt voor de bananen, waardoor export genegeerd kan worden.
De laatste jaren is export wel aantrekkelijk geworden voor biobananen. Sinds 2008 wordt er meer volume geëxporteerd naar de EU, wat goede prijzen oplevert. Als gevolg hebben enkele telers hun focus verlegt van de binnenlandse markt naar de bio-exportmarkt.

Retailprijzen Australië stijgen

In het seizoen 2016/2017 werd 396.000 ton bananen geoogst met een telersopbrengst van in totaal 600 miljoen dollar (403 mln euro). De productie is jaarrond en wordt volledig op de binnenlandse markt afgezet. In maart vreesden telers dat orkaan Debbie de plantages zou verwoesten, maar uit rapporten uit april blijkt dat de storm niet over de belangrijkste teeltgebieden in het noorden trok. Queensland is goed voor 94 procent van het 13.000 hectare tellende areaal. Vrijwel het grootste deel daarvan is te vinden in het noorden van Queensland, rond de Cassowary Coast (Tully, Innisfail en Kennedy), ten zuiden van Cairns, in Atherton Tablelands, en Lakeland, ten noorden van Cairns.
De retailprijzen zijn de afgelopen maanden gestegen tot 3,50 dollar tot 4,50 dollar (2,30-3 euro) per kilo.

VS: lagere aanvoer biobanaan

De vraag naar biologische bananen stijgt. Naast import uit Mexico worden de biobananen geïmporteerd uit Ecuador. Doordat de prijzen vriendelijker zijn, zijn consumenten beter bereid om de meerprijs te betalen. Daarnaast is er een promotie opgezet waarbij Sesamstraatfiguren op de stickers prijken. Voor de komende weken wordt een lagere aanvoer van de biobananen uit Mexico verwacht.
De markt voor premium bananen groeit ook. Een handelaar vertelt die markt vorig jaar met 33 procent te hebben zien groeien. De importeur vertelt dat Mexico de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd heeft. Letterlijk. Dankzij investeringen in infrastructuur is het land beter uitgerust om snel grote volumes fruit naar de Verenigde Staten te verschepen.