Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mexicaanse bananensector wil lagere exporttarieven voor Europa

De Mexicaanse nationale raad van bakbananentelers wil in samenwerking met het Mexicaanse ministerie voor economische zaken de tarieven verlagen voor de export van bananen naar de EU. Op deze manier wil de raad dezelfde voordelen krijgen waar andere producerende landen nu al gebruik van maken.

De directeur van de raad, Adrian Prats Leal, zegt dat Europese importeurs ongeveer €0,40 meer moeten betalen voor een doos Mexicaanse bananen in vergelijking met dezelfde doos uit Ecuador, Guatemala, Colombia, Peru of Costa Rica. Volgens hem is het hoofd van het ministerie van economische zaken erop gebrand om de tarieven te verlagen door middel van een vrijhandelsverdrag met Europa.

Volgens Adrian Prats Leal is er tot nu toe drie keer over deze kwestie overlegd. Het verlagen van de invoertarieven was ook een onderwerp tijdens een ontmoeting met de nationale landbouwraad. 

"We willen een eerlijk speelveld, zodat we op gelijke voet met andere producerende landen kunnen concurreren," zei de directeur van het Plantain Product System.

Ondanks de hoge tarieven is er op de internationale markt vraag naar Mexicaanse bananen. Importeurs zijn erg te spreken over de kwaliteit van het fruit.

De bananen die worden geproduceerd in Tabasco, Chiapas, Michoacan, Colima, Jalisco en delen van Veracruz hebben zowel de Amerikaanse markt als verschillende markten in Europa en Azië veroverd, zoals in Japan, Zuid-Korea, Duitsland, Nederland, Oekraïne, Rusland, België, Turkije, Zweden, Spanje, Italië, Albanië, Montenegro, Singapore en Nieuw-Zeeland.

Verder is er volgens hem contact geweest tussen Chinese en Mexicaanse telers, handelaren en autoriteiten met het oog op de bananenexport naar China.

Volgens Adrian Prats Leal werkt China in samenwerking met het Secretariaat van landbouw, veeteelt, plattelandsontwikkeling, visserij en voeding (SAGARPA) aan een fytosanitair protocol, dat naar verwachting dit jaar moet zijn afgerond. Daarna kan worden begonnen met de export naar China.

Op dit moment zijn er in de Mexicaanse bananensector 70.000 werknemers en 150.000 indirecte stafleden actief. Het hele jaar rond wordt er ongeveer 2 miljoen ton aan bananen geproduceerd.

Bron: Notimex
Publicatiedatum: