Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spotmarkt tegenwoordig erg moeilijk

Peruaans avocadoseizoen vertraagd en kleine maten

Aangezien Peru een groot land is, kent het meerdere teeltgebieden zodat doorgaans alleen bepaalde regio's door slechte weersomstandigheden worden getroffen. Dit keer heeft het recente slechte weer echter gevolgen voor het hele land gehad. Zo kampt de ene regio met schade aan de infrastructuur en hebben andere regio's schade ondervonden aan hun citrus- en avocadoplantages. 



Avocado's
FCE Export uit Peru heeft vastgesteld dat avocadotelers in het hele land kampen met kleinere maten en ook is het seizoen later op gang gekomen. De prijzen zijn hoog, veel hoger dan de Europese markt bereid is te betalen voor avocado's. Dit heeft geleid tot een verschuiving in de afzetmarkten en Peru richt zich dan ook in toenemende mate op de Verenigde Staten.

Op deze markt is er een kleinere aanvoer vanuit Mexico, van oudsher de belangrijkste leverancier voor de Verenigde Staten. Naast de Amerikaanse markt blijft ook Azië belangrijk als potentiële afzetmarkt. Om deze reden plukken telers hun fruit nog niet om hun producten achter de hand te houden. Zij hopen dat hun avocado's op markten buiten Europa voor goede prijzen afgezet kunnen worden.



Dit houdt in dat de aanvoer naar de Europese markt krapper wordt, wat de prijzen mogelijk nog verder op zal drijven. De exporteur blijft optimistisch: "Er is in Europa ook minder aanvoer vanuit Zuid-Afrika en de maten zijn ook kleiner. Dit houdt in dat retailers en leveranciers overeenstemming moeten bereiken om avocado's beschikbaar te hebben tegen redelijke prijzen. Aangezien het Hass-seizoen van maart tot september duurt, is er nog volop tijd om stabiele marktomstandigheden te creëren."



FCE Export levert ook mandarijnen, waarvan de productie eveneens te lijden heeft gehad van El Niño. "Het seizoen had een late start en daarnaast is de kleuring van het fruit niet optimaal. Dit kan toegeschreven worden aan de hoge temperaturen en het kleine verschil tussen de dag- en nachttemperatuur. Telers maken zich bovendien zorgen over de houdbaarheid omdat de zeer vochtige omstandigheden tijdens de productie hier mogelijk een nadelig invloed op hebben gehad."



Spotmarkt
De grotere exportvolumes Peruaanse groenten en fruit worden door een paar grote bedrijven vermarkt. De kleinere bedrijven proberen hun producten op de spotmarkt te verkopen, die tegenwoordige beperkte mogelijkheden biedt. De tijden veranderen en de spotmarkt wordt kleiner en moeilijker omdat er niet met programma's gewerkt wordt.

Peru werkt actief aan het betreden van nieuwe exportmarkten waardoor er nieuwe mogelijkheden gecreëerd worden. Als er op deze markten voldoende belangstelling voor Peruaanse groenten en fruit is, dan zullen we minder focussen op Europa.



FCE Export

Het Peruaanse bedrijf FCE Export SAC en dochteronderneming FCE Exportaciones Colombia leveren met name aan Europa, de Verenigde Staten en Azië. Het fruit wordt direct ingekocht bij producenten in Peru, Colombia en Guatemala. Dit betekent dat als importeurs bepaalde producten willen, FCE dit voor hen regelt en het tegen kostprijs aanbiedt, inclusief het verpakken, transport en het toezicht op naleving van voedselveiligheids- en duurzaamheidsprotocollen. Het hoofdkantoor is in Chiclayo, Peru, gevestigd en onlangs is er ook een kantoor in de Colombiaanse stad Cali geopend.

Voor meer informatie:
Diana Sajami Távara – General manager
FCE Export SAC
Perú
T: + 51 97 6348373
E: Diana@fceexport.com
www.fceexport.com
Publicatiedatum: