Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handelsverdragen maken internationale handel makkelijker en goedkoper

Veel landen beschermen hun eigen markt, waardoor handel onnodig duur wordt. Dit benadeelt niet alleen Nederlandse bedrijven, maar ook de consument. Daarom sluiten Nederland en de EU goede en eerlijke overeenkomsten over internationale handel met diverse partners. Door handelsverdragen wordt internationale handel makkelijker, goedkoper, duurzamer en eerlijker. Handelsverdragen zorgen voor economische groei en werkgelegenheid.

Belang handel

Handel is belangrijk voor Nederland met zijn open economie. Veel Nederlandse bedrijven, grote en kleine, doen zaken in het buitenland. Andere bedrijven zijn weer toeleveranciers van exporterende bedrijven. Ook de import is belangrijk. Veel Nederlandse bedrijven importeren producten om deze te bewerken of verwerken. Daarna worden deze producten vaak weer geƫxporteerd. Bedrijven kunnen door een goed handelsverdrag dus makkelijker, goedkoper en efficiƫnter handel drijven.

Economische voordelen

Handelsverdragen bevatten afspraken tussen landen over de verlaging van hun invoerrechten op producten. Zo ging in het handelsakkoord met Zuid-Korea het importtarief van dit land op buikspek van 30 procent naar 0 procent. Het importtarief voor bloembollen en sommige kazen daalde eveneens naar 0 procent. Sinds het handelsverdrag met Zuid-Korea steeg de Nederlandse export naar dit land met 31 procent. Dit betekent een stijging van 3,2 miljard euro in 2010 naar 4,2 miljard euro in 2015. In dezelfde periode (2010 tot en met 2015) steeg de Nederlandse import van Zuid-Koreaanse producten met 41 procent. Sinds het handelsverdrag betalen ondernemers minder invoerrechten over veel producten die ze importeren uit Zuid-Korea.

Dag van de Export

Hoe maakt een ondernemer gebruik van de voordelen die handelsakkoorden bieden? Aan welke voorwaarden moeten producten bijvoorbeeld voldoen voordat gebruik kan worden gemaakt van verlaagde douanerechten onder een akkoord? Op de 'Dag van de Export Binnendienst' geeft het Ministerie van Buitenlandse zaken een helder beeld van de Nederlandse inzet voor moderne handelsakkoorden. De experts van evofenedex en het ministerie zijn op deze dag aanwezig, om specifieke vragen, suggesties en ervaringen met betrekken tot handelsakkoorden te delen.

Bron: EVO
Publicatiedatum: