Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nu ook gevallen opengebarsten Navel Lates in de Oostkaap

Navelproducenten in de Oostkaap, een regio die economisch sterk afhankelijk is van de citrusteelt, proberen dit seizoen te redden wat er te redden valt.

In Sundays River Valley zal de Navelproductie 40% tot 50% lager zijn en in Gamtoos River Valley (Patensie) zo'n 30%. 

Zoals eerder al bekend werd, komt het splijten van de schil vooral voor bij de vroege Navelrassen Navelina en Newhall maar ook de latere rassen Cara-Cara en Cambria vertonen momenteel in sommige boomgaarden kleine barsten, zij het in minder mate dan bij de vroege Navelrassen, laat Snyman Kritzinger, directeur van Grown4U, weten. 

Het totale exportvolume van de West- en Oostkaap tezamen is mogelijk 3 tot 4 miljoen dozen lager. Er wordt dus een tekort aan Navels verwacht, wat hogere prijzen tot gevolg zal hebben. Zal dit enig soelaas bieden? 

"De kleine volumes zijn een flinke stap terug. We zitten midden in een grootschalig uitbreidingsprogramma en hoewel de citroenenproductie 10% tot 15% gegroeid is, houden we rekening met een volumedaling van 1 miljoen dozen ten opzichte van vorig jaar toen de productie al een miljoen dozen lager lag dan in 2015. De opbrengst van je boomgaard is de belangrijkste factor om je inkomsten te bepalen, gevolgd door de wisselkoers, die momenteel sterker wordt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ten derde zijn er de verhandelbare volumes en tot slot speelt ook de prijs die je voor het product krijgt een rol," legt Hannes de Waal uit, directeur van Sundays River Citrus Company. 

"Het is onmogelijk dat de kleine volumes gecompenseerd worden door hogere prijzen. Ons bedrijf verwacht in totaal tussen de 7,2 tot 7,5 miljoen dozen te exporteren. Hier komen ook nog hogere opslagkosten bij omdat de sinaasappelen volgens strikte eisen worden bewaard. Zodra we exemplaren zien met een gebarsten vruchtaanzet, worden deze direct naar de sapverwerkende sector gezonden. We kunnen deze sinaasappelen zelfs niet op de lokale markt verkopen omdat ze binnen twee tot drie dagen bedorven zijn."



Er zijn driemaal zoveel arbeidskrachten dan normaal werkzaam aan de sorteerlijnen om het aangetaste fruit te verwijderen.

In Gamtoos Valley, dat minder zwaar getroffen werd dan Sundays River Valley, moet nog 75% van de Navels geplukt worden en is het dus nog te vroeg om te bepalen of het geraamde 'pack-out' percentage van 50% tot 60% (ten opzichte van de gebruikelijke 60% tot 70%) gehaald zal worden, vertelt Ferdri Kok van Patensie Citrus. "We kunnen al wel zeggen dat het Navelseizoen eerder zal eindigen. Normaal gezien duurt het seizoen 12 weken maar dit jaar zal het als gevolg van de kleinere aanvoer maar 9 weken duren en rond week 27 eindigen."

Kok vertelt verder dat het moeilijk is om iets te zeggen over de prijzen van Navels op de exportmarkten omdat het fruit de markt nog niet heeft bereikt. Prijzen op vaste markten liggen iets hoger, maar niet veel. Dit zal op de Europese markt mogelijk anders zijn omdat deze markt meer gericht is op bestellingen. In de praktijk zal de prijs naar mijn idee echter vooral afhangen van de risicobereidheid van de exporteur, die bepaalt wat de afzetmarkt van zijn product wordt. Wij proberen echter op de lange termijn te kijken en exporteren onze producten naar het Verre en Midden-Oosten, Zuidoost Azië, Rusland en Europa."

De vroege Navels van Patensie Citrus worden niet naar China geëxporteerd vanwege de angst voor koelschade als gevolg van de verplichte koude behandeling. Er worden wel late Navels naar deze markt geëxporteerd. 

"Het is echter niet allemaal kommer en kwel," vervolgt Snyman Kritzinger van Grown4U. "Ons fruit uit de Oostkaap is nog altijd ongeëvenaard in smaak. In China noemen ze ons citrus het fruit 'uit het zuiden' (de Oostkaap ligt in het zuiden van het land) en consumenten op deze markt zijn bereid om €5,22 of meer voor ons citrus te betalen, zeker voor onze Nova mandarijnen. Onze klanten krijgen momenteel sinaasappelen uit andere landen aangeboden maar ze zijn niet geïnteresseerd. Ze zijn bereid een kleiner volume af te nemen en hier meer voor te betalen, zolang ze maar sinaasappelen uit de Oostkaap krijgen."

Ondanks de geruchten dat ook Midknight en Delta dezelfde problemen hebben, bevestigen De Waal, Kok en Kritzinger dat dit niet het geval is. Bij deze rassen is er wel fruit van de bomen gevallen maar dit is niet te vergelijken met de volumes Navels die verloren zijn gegaan. De Waal vertelt zelfs dat hij rekent op een grotere Midknight productie dan vorig jaar. 

Zal het matige Navelseizoen voor telers aanleiding zijn om hun areaal in te krimpen? De Waal denkt en hoopt van niet. "Welk ras zou je er voor in de plaats kunnen planten dat hetzelfde oogstseizoen heeft? De citroenteelt breidt al in rap tempo uit. Het enige wat men kan doen is zijn Navelboomgaarden zo goed mogelijk beheren en dit is de laatste tijd al sterk verbeterd. Je komt hier eigenlijk geen slecht beheerde Navelboomgaarden meer tegen."

"We blijven optimistisch en richten ons op wat we wel kunnen maar ik kan niet ontkennen dat het Navelseizoen heel wat onaangename verrassingen in petto had," aldus De Waal. 


Voor meer informatie: 
Snyman Kritzinger
Grown4u
Tel: +27 42 230 0760

Hannes de Waal
Sundays River Citrus Company
Tel: + 27 42 233 0320



Fredri Kok
Patensie Citrus
Tel: +27 42 283 0303
Publicatiedatum: