Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU: Meer steun voor groenten- en fruittelers door eenvoudigere regels

Europese telerscoöperaties zullen profiteren van de nieuwe wetgeving die vanaf 1 juni 2017 van start is gegaan. Deze wetgeving bestaat uit eenvoudigere regels, vermindering van administratieve lasten en meer financiële steun in tijden van crisis. De aangepaste regelgeving van de Europese groenten- en fruitsector zal de rol van telerscoöperaties versterken. De verenigingen zullen aantrekkelijker worden voor niet-leden. Daarnaast zal het bestaande marktmanagement schema verbeterd worden. 

Elk jaar wordt er €47 miljard groenten en fruit geproduceerd door 3,4 miljoen bedrijven in de EU, een kwart van alle boerderijen in de EU. Volgens de laatste cijfers wordt de helft van de groenten en het fruit geteeld door 1.500 telersverenigingen. Sinds het Russische embargo op de import van landbouwproducten uit de EU in augustus 2014, krijgt de groenten- en fruitsector €442 miljoen aan extra financiering door de EU. De Europese Commissie verleent ook elk jaar €700 miljoen extra aan de telersverenigingen. 

Als producten van de markt moeten verdwijnen vanwege onvoorziene marktontwikkelingen, zal er dankzij de nieuwe regels meer steun komen voor de groenten- en fruitsector. De gemiddelde EU ophoudprijzen zullen verhoogd worden met 30-40% voor kosteloze distributie en met 20-30% voor andere doeleinden.

De nieuwe regels zijn ook ontwikkeld om telersverenigingen in de groenten- en fruitsector aantrekkelijker te maken niet-leden. Dit willen ze bereiken door duidelijk te maken welke maatregelen van telersverenigingen in aanmerking komen voor financiële steun (bijvoorbeeld investeringen in technologie of kwaliteitsverbetering). 

Ook zijn de regels voor transnationale telersverenigingen vereenvoudigd en duidelijker gemaakt, om grensoverschrijdende marketing van producten te bevorderen. Telersverenigingen kunnen het volgende jaarprogramma (2018) gebruik maken van de nieuwe bepalingen. 

Door de gemeenschappelijke ordening van de markt, moedigt de EU telers aan om telersverenigingen op te richten om hun positie op de markt te versterken. Op die manier wordt de onderhandelingspositie met de retailsector verbeterd, net zoals de productieplanning, innovatie, crisispreventie en managementmaatregelen. 

bron: ec.europa.eu

Publicatiedatum: