Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Justin Chadwick, Citrus Growers' Association

20% minder Zuid-Afrikaanse citroenen op EU-markt

Zuid-Afrikaanse telers zijn beducht op onderscheppingen van citrus black spot in Europa. Ze spelen daarom op safe door hun citroenen in Rusland, Azië en het Midden-Oosten af te zetten. Het volume citroenen dat bestemd is voor de EU is hierdoor met 20% gedaald ten opzichte van 2016. 



"Als gevolg van technische handelsbelemmeringen heeft de EU minder citroenen ontvangen (12%) dan in 2016 (32%)," laat Justin Chadwick, directeur van de Citrus Growers' Association weten. Het percentage citroenen dat naar de Russische markt gaat, is daarentegen met 11% gestegen (17% van het reeds geëxporteerde volume). De export naar Azië nam met 6% toe (19% van het totaal), en het Midden-Oosten neemt momenteel ruim 47% van het exportvolume op, een stijging van 4%. "Het Midden-Oosten is een belangrijke markt voor Zuid-Afrikaans citrus, met name vroeg in het seizoen."

Van de 6,9 miljoen dozen van 15 kilo die tegen het einde van week 20 verpakt waren, werden al 5,2 miljoen dozen verzonden, wat vergelijkbaar is met vorig jaar. 

Reactie CGA op markttoegang Argentijnse citroenen VS
Justin Chadwick beschouwt het onlangs genomen besluit om Argentijnse citroenen opnieuw toegang tot de Amerikaanse markt te verlenen als een positief signaal. "Dit is een belangrijke boodschap voor de internationale handel. Vanuit handelsperspectief getuigt het van een open houding ten aanzien van de erkenning van technische methoden waardoor de handel door kan gaan terwijl de binnenlandse productie tegelijkertijd beschermd wordt."

"De zorgen omtrent ziekten en plagen zijn zeker niet ongegrond. We hebben hier dan ook alle begrip voor. Zelf hadden we tot voor vijf, zes jaar geleden nooit problemen met de Bactrocera dorsalis maar inmiddels weten we dan het bestrijden van deze nieuwe plaag zorgt voor hoge kosten en de productie ontregelt. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw zou dit zorgvuldig onderzocht hebben om een procedure te ontwikkelen waardoor het risico op besmetting voor de binnenlandse sector tot een minimum beperkt wordt." 

We hopen dat de Argentijnse citroenen goed verkocht worden op de Amerikaanse markt omdat dit de druk op overige markten zal doen afnemen, zeker gezien de prognose dat de Zuid-Afrikaanse citroenenvolumes de komende vijf jaar zullen verdubbelen.


Het afgelopen jaar is er nog eens 1.000 hectare extra aan Eureka citroenen aangeplant en de aanplant van Lisbon nam met 44% toe (deze percentages zijn mogelijk niet representatief voor het feitelijk aantal aangeplante bomen omdat veel wijnboeren hun wijngaarden gereed maken voor de citrusteelt vanwege de goede vooruitzichten van de categorie). 

Met het oog op de groeiende productie, heeft Chadwick hoge verwachtingen van de Indiase markt. "We denken dat deze markt dankzij een aantal factoren geweldige toekomstperspectieven biedt. Niet in de laatste plaats vanwege zijn enorme inwonersaantal waarvan velen vegetariër zijn, waardoor de groente- en fruitconsumptie in het land van oudsher sterk is. In het verleden waren er nog weleens problemen met de naleving van regels die per haven verschilden. We hebben echter intensief overleg gehad met de Indiase autoriteiten om hier meer duidelijkheid over te krijgen en onze leden hiervan op de hoogte gebracht. Daarnaast centraliseren de Indiase autoriteiten veel activiteiten wat de coherentie ten goede komt."

Momenteel is er een proefzending onderweg om de exporteisen van de Indiase te testen. De proefzending is vergelijkbaar met die van peren vorig jaar. "We zijn er mee bezig en hopen dat we alles voor half juni rond hebben. Voorlopig zullen de volumes naar verwachting echter nog niet explosief groeien," vervolgt Chadwick. 

Op dit moment exporteert Zuid-Afrika geen citroenen naar de Verenigde Staten als gevolg van de verplichte koude behandeling voor citrus (druiven en steenfruit) voor de export naar deze markt. De maatregel dient ter voorkoming van de Afrikaanse fruitmot (FCM). Het is echter algemeen bekend dat citroenen, die overigens geen gastheer voor de mot zijn, uiterst gevoelig zijn voor bevriezing.

"We hopen dat we onze citroenen op een dag onder een ander protocol naar de Amerikaanse markt zullen kunnen exporteren. Het land heeft laten zien open te staan voor wetenschappelijke argumenten. Toch zullen we mogelijk nog jaren op aanpassing van het protocol moeten wachten," legt Piet Smit van Favourite Fresh Exports uit. Smit is tevens bestuurslid van Summer Citrus een organisatie die de belangen van Zuid-Afrikaanse citrustelers op de Amerikaanse markt behartigt.

Voor meer informatie:
Justin Chadwick
Citrus Growers' Association of Southern Africa
Tel: +27 13 765 2514

Publicatiedatum: