Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het is verbazingwekkend hoe de markt kan omslaan"

Zuid-Afrikaanse grapefruitexporteurs doen het rustig aan tijdens piekseizoen

"De Europese markt zal leger zijn dan verwacht nu veel Zuid-Afrikaanse producenten/exporteurs hun producten naar Zuidoost-Azië en het Verre Oosten exporteren. Afgezien van de laatste volumes uit Spanje, Israël en de Verenigde Staten zijn wij de enigen die momenteel grapefruit aanbieden," vertelt Nico Kotze, hoofd marketing bij Bonaire Fruit. 

"Na 2014, wat een erg matig jaar voor grapefruit was, heeft er een ommekeer op de markt plaats gevonden. De consumptie van grapefruit en grapefruitsap is momenteel een wereldwijde gezondheidstrend. Frankrijk is een goede afzetmarkt voor onze grapefruit, evenals overige landen in het Middellandse Zeegebied en de Baltische staten. Op alle markten zijn de prijzen en volumes stabiel wat de hele sector ten goede komt."



De grapefruit die Bonaire vermarkt, is veelal op de Maswiri Farm in Tshipise geteeld, vlakbij de grens met Zimbabwe. Deze regio luidt het Zuid-Afrikaanse grapefruitseizoen in (evenals dat van overig citrus, de tweede partij Bonaire Valencia's is inmiddels alweer onderweg naar Azië, China en Europa). Volgende week wordt het seizoen afgesloten met het verpakken van de laatste volumes Marsh, die bestemd zijn voor de Aziatische markt, maar waarnaar de vraag in Europa ook weer toeneemt.

De eerste volumes grapefruit van de Oostkaap worden pas in week 31 verwacht. 

De aanvoer van grapefruit beleeft in Zuid-Afrika momenteel zijn piekseizoen mede dankzij de productie in Limpopo. Zolang de markt zwak is, zal het fruit echter tot juli niet geplukt worden ("de goedkoopste opslag is immers in de boom", meent Jan-Louis Pretorius, voorzitter van de CGA focusgroep), in plaats van overhaast te werk te gaan en meteen te starten met de export. In 2014 waren er rond deze tijd al veel grotere volumes Zuid-Afrikaanse grapefruit verzonden maar nu is er meer aandacht voor de omstandigheden op deze markten. Dit jaar zullen er tegen het einde van week 19 2,6 miljoen dozen (14 kilo) geëxporteerd zijn. 

Marthia Botha van Orex Exports, een producent/exporteur uit Oranjerivier, beaamt dat de vraag naar grapefruit erg sterk is. Het bedrijf vermarkt zijn grapefruit ook op de Europese markt en in Canada. "De vooruitzichten zijn goed. De volumes zijn groter dankzij de hoge temperaturen gedurende de bloei in 2015. We merken echter dat de temperaturen jaarlijks stijgen. We proberen dit op te vangen door netten aan te brengen maar hier zijn hoge kosten aan verbonden. We brengen deze dus in etappes aan," vervolgt Botha. Het bedrijf teelt al 18 jaar lang grapefruit in de Noordkaap.


Foto van Malelane Citrus

De Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo is de grootste grapefruitproducent en het seizoen zal hier nog tot de eerste week van juli duren. Christo Naudé, manager logistiek en marketing bij Malelane Citrus Co-op, geeft aan dat de prijzen goed zijn. We zijn heel blij dat we de periode van malaise op de grapefruitmarkt te boven zijn gekomen. Dit is alweer het derde jaar dat de zaken er goed voor staan."

Hij benadrukt het belang om producten over veel markten te verspreiden. "Voorheen zetten producenten hun producten af op goed presterende markten maar hiermee sneden zij zichzelf in de vingers. Sindsdien is men gestart met het reguleren van de volumes en deze gelijkmatiger te verdelen over de markten om deze gezond te houden. Alles valt of staat met een gezonde markt. De belangrijkste boodschap is dus om vooral niet overhaast te werk te gaan."

Malelane Citrus Co-op verpakt in zijn drie pakstations jaarlijks ongeveer één miljoen dozen grapefruit (waarvan 70% Star en Ruby, 20% Marsh en 10% Rosé) van zeven producenten in de regio Onderberg. Het pomeloseizoen is inmiddels beëindigd. Het bedrijf heeft plannen om de pakstations volgend jaar te moderniseren om de het productievolume te verbeteren. 

De oorspronkelijke landelijke raming van 15,6 miljoen dozen is naar beneden bijgesteld naar 15,1 dozen. Een zeer klein deel van de productie wordt lokaal vermarkt. Het fruit voor de binnenlandse markt wordt vroeg geplukt voordat het de exportkwaliteit heeft bereikt, aangezien de vraag naar grapefruit in Zuid-Afrika instort zodra het najaar aanbreekt (eind maart/april). "De grapefruit die de Zuid-Afrikaanse consument eet en de grapefruit die geëxporteerd wordt, zijn niet met elkaar te vergelijken, zelfs al zijn ze van hetzelfde ras," vertelt Christo Naudé van Malelane Citrus. "De grapefruit die we exporteren heeft namelijk totaal geen bittere smaak."


Voor meer informatie:
Nico Kotze
Bonaire Fruit
Tel: +27 21 876 2250

Christo Naudé
Malelane Citrus
Tel: +27 13 790 0391

Marthia Botha
Orex Exports
Tel: +27 54 431 6100
Publicatiedatum: