Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geruzie onder advocaten Colombianen in Chiquita-zaak

De rechtszaak tegen Chiquita uit naam van Colombianen die zeggen slachtoffer te zijn van de financiering van Chiquita van paramilitaire groepen in het land, ontwikkeld zich steeds meer als een soap. Naast de beschuldigingen aan het adres van de bananengigant lijken de advocaten van de eisende partijen vechtend over straat te gaan.

De zaken dienen in de federale rechtbank Fort Lauderdale, Florida. Chiquita houdt vast aan haar standpunt dat de zaken in Colombiaanse rechtbanken moeten dienen. Onlangs oordeelde de rechtbank dat in oktober 2019 twee 'testzaken' moeten dienen. Voor de eisende partijen is dat sneller dan gedacht, gezien de negen jaar die nodig waren voordat de rechtbank dit vonnis uitsprak.

De Colombiaanse slachtoffers worden vertegenwoordigd door een grote groep advocaten van verschillende kantoren. Sinds enkele jaren werken deze advocaten samen om een strategie te bedenken tegen Chiquita. Die samenwerking ontstond al lang voordat de zaken samengevoegd werden.

Die samenwerking verloopt echter niet altijd vlekkeloos. De advocaat die zo'n 1.000 Colombianen, een aanzienlijk aantal, vertegenwoordigd, zou in 2012 een ruzie hebben gehad met een andere advocaat binnen de groep. De eerste advocaat werd uit de groep gezet. Een rechtsgang volgde, maar in de mailwisseling die nadien geweest is tussen de advocaat en de groep, zouden advocaten van Chiquita bijgevoegd zijn. Daarmee krijgt de advocaat nu het verwijt vertrouwelijke informatie te hebben gelekt naar de eisende partij in die zaak.

De zaak diende in 2015 en vorig jaar volgde een uitspraak. De rechtbank was niet overtuigd dat er daadwerkelijk gelekt was, maar adviseerde ook om het niet te doen. Volgens de vertegenwoordigers van de Colombianen zijn er echter weer documenten gelekt naar de advocaten van Chiquita door deze advocaat.

Publicatiedatum: