Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordvolume en licentieverkoop stuwen jaarcijfers Zespri

Het ongewone seizoen en de grootste kiwioogst ooit tekenen het Nieuw-Zeelands seizoen en daarmee de cijfers van Zespri. Het volume steeg met 18% naar 137,7 miljoen trays. De verkoop van Zespri kiwi's geteeld op het noordelijk halfrond steeg met 14% naar 16,6 miljoen trays. Die stijging is vooral te danken aan grotere volumes SunGold uit Italiƫ.



Volgens voorzitter Peter McBride verkocht Zespri het fruit sneller dan in het voorgaande seizoen. De wereldwijde omzet steeg met 19% naar 2,26 miljard dollar. "Het groeiende volume en de continue investeringen in de marketing en marktontwikkeling droegen bij aan de hogere omzet. De gemiddelde omzet per hectare voor telers in Nieuw-Zeeland bereikte de 68.868 dollar."

Daarnaast werd er voor 1.800 hectare SunGold licenties afgegeven voor Europa over de komende drie jaar. Daarmee wordt de overzeese productie van deze kiwi van Zespri verdubbeld om aan de stijgende jaarrond vraag te voldoen.

De nettowinst van het bedrijf verdubbelde van 35,8 miljoen dollar naar 73,7 miljoen dollar. Dat is vooral te danken aan de licentie-uitgifte voor Zespri SunGold vorig jaar.
"Er was eens sterke participatie van de sector in de uitgifte van 400 hectare SunGold licenties in Nieuw-Zeeland vorig jaar. Dat reflecteert het vertrouwen van de telers in de wereldwijde vraag naar dit fruit," aldus McBride.

De omzet uit de licentie-uitgifte droeg aanzienlijk bij aan het resultaat van het bedrijf. Nog eens 400 hectare wordt dit jaar vrijgegeven door middel van inschrijving. De Zespri Board besluit dit jaar over drie uitgiftes van elk 400 hectare tot 2020, jaarlijks worden deze uitgiftes beoordeeld op basis van de resultaten.

In verschillende opzichten was het een uitdagend seizoen. "Een scherpe stijging in het volume Green en een late start van het seizoen door een vertraagde rijping resulteerde in een opbrengst per hectare van 53.555 dollar. Dit is het derde seizoen op rij waarbij we een opbrengst per hectare boven de 50.000 dollar realiseerden."

De opbrengst per tray voor de Green kwam uit op 4,36 dollar, een daling ten opzichte van de 5,13 dollar per tray vorig seizoen. De SunGold bereikten een goed resultaat, zo omschrijft McBride: "Zespri haalde een gemiddelde opbrengst per tray voor de Gold van 8,64 dollar, een stijging ten opzichte van de 8,21 dollar in 2015, ondanks de grotere aanvoer naar 48,5 miljoen trays van 32,6 miljoen trays in 2015/2016. De gemiddelde opbrengst per hectare steeg met 39% naar 98.838 dollar. De SunGold wordt heel positief ontvangen, wat ons vertrouwen in de markt sterkt."

De gemiddelde opbrengst per hectare van 54.427 dollar (2015/16: $52,917) voor de biologische kiwi's is een record voor deze categorie. Oorzaak ligt in in een goede opbrengst, hoewel de opbrengst per tray daalde naar 6,86 dollar per tray (2015/16: $7.18). De opbrengst voor de Green14 (Sweet Green) stond op 5,79 dollar (2015/16: $7.01) maar de gemiddelde opbrengst per hectare steeg naar 45.853 dollar door de hogere opbrengst als gevolg van plantages die in volle productie kwamen.

Meer informatie:
Oliver Broad
Zespri
Tel: +64 27 509 1839. 
Publicatiedatum: