Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije: innovatieve anti-microbiële MA-MH-zak

Deka Plastic, een bedrijf dat vooral retailzakken en zakken met een gemodificeerde atmosfeer voor de AGF-sector produceert, is al 25 jaar actief. Het bedrijf is verantwoordelijk voor een 'nieuwe generatie zakken met een gemodificeerde atmosfeer en gemodificeerde vochtigheid (MA-MH)', ontwikkeld met verschillende nanotech-verbindingen. Het product werd ontwikkeld in de technologie-ontwikkelingszone aan de Uludag University en verkocht door Deka Plastic onder de naam Trendlife Gold.

Dr. Ozgur Akgun Karabulut van de Turkse Uludag University: "Trendlife Gold MA-MH-zakken hebben veel voordelen vergeleken met de gewone MA-MH-zakken die de sector al jaren gebruikt. De nieuwe zak is de eerste actieve MA-MH-zak ter wereld."



"Gewone MA-zakken controleren watermolecules die uit versproducten vrijkomen op een passieve manier, met behulp van een passief mechanisme. Dat mechanisme is alleen afhankelijk van de wateroverdrachtssnelheid van polymeren die worden verdreven om de folie van de zak te produceren. De onvoldoende controle van vrije watermoleculen in de atmosfeer van AGF-producten kan visueel worden waargenomen door de condensatie van water op het oppervlak van MA-zakken, vooral in de eerste uren en dagen van de opslag."

"De Trendlife Gold Point MA-MH-zak is in staat verbindingen met de grootte van nano-moleculen vrij te laten in de gemodificeerde atmosfeer waar het versproduct in zit. De NanoTech-verbindingen die vanuit het folie van de MA-zak aan de atmosfeer worden vrijgegeven, kunnen reageren met de overmatige watermoleculen die het product vrijlaat. De NanoTech-verbindingen die we 'nano-buisjes' kunnen noemen, zijn in staat overmatige watermoleculen te vernietigen en het vochtigheidsniveau op een bepaald niveau houden."



Karabulut wees erop dat een hoge vochtigheid tijdens de opslag een hoger risico op verslechtering betekent. "Alle plantenpathologen weten dat de sporen van pathogenen die verval veroorzaken, een tijdje vrije watermoleculen nodig hebben om te ontkiemen en infecties te beginnen. Producten hebben natuurlijke openingen en micro-wonden die dienen als penetratiepunt voor pathogenen. De hoeveelheid watermoleculen die wordt vrijgelaten is zeer hoog in de eerste uren en dagen van de opslagperiode, vooral wanneer er niet aan vóórkoeling wordt gedaan alvorens het product in een MA-zak te plaatsen. Onze zakken werken ook onder deze extreme omstandigheden." 
Of het mogelijk is pathogeensporen te remmen door overmatige hoeveelheden watermoleculen te in te perken? "Absoluut niet! Elke groente of vrucht kan tijdens de oogst in de kas of tijdens het sorteren in het pakhuis al geïnfecteerd, voordat hij in een MA-zak wordt gestopt. We kunnen deze infecties niet zien omdat ze in een vroeg stadium plaatsvinden. Daarom hebben we een anti-microbiële oplossing nodig, die geen residu achterlaat op AGF."

Deka Plastic investeert ook in onderzoek en ontwikkeling (R&D). "De concurrentie is erg zwaar. De verwachtingen van klanten nemen elke dag toe en ze vragen naar efficiëntere producten om hun verliezen te verkleinen. De enige manier om op de markt te overleven en klanten tevreden te stellen, is te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling." Karabulut heeft ook een R&D-bedrijf dat al bijna vier jaar samenwerkt met Deka Plastic.

Het verpakkingsbedrijf heeft zijn marktaandeel erg snel vergroot, vooral met de onlangs ontwikkelde MA-zak, door samen te werken met lokale distributeurs, leveranciers en groothandelaren in geselecteerde landen. Het bedrijf is op zoek naar lokale distributeurs in landen waar het nog niet werkzaam is. "We werken ook al een aantal jaar aan projecten waarvan sommige binnen een jaar klaar zijn voor de eerste commerciële tests. Maar het moet vertrouwelijk blijven totdat het op de markt kan worden geïntroduceerd. Ik kan alleen zeggen dat al onze producten het resultaat zijn van de behoeften van klanten. Door deze producten te creëren kunnen we ze beter van dienst zijn."

Op www.trendlife.com.tr kun je in drie talen een animatie bekijken over de ontwikkelde technologie. 

Voor meer informatie:
Prof. Dr.Ozgur Akgun Karabulut
Department of Plant Protectio, Uludag University (Turkey)
Mob: +90 533 717 55 12
E-mail: ozgurk@uludag.edu.tr
Publicatiedatum: