Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Catalaanse AGF verliest kwaliteit door instabiel klimaat

Cataloniƫ krijgt mogelijk te maken met een verslechterende kwaliteit, als er geen maatregelen worden getroffen tegen de instabiele weersomstandigheden. De Spaanse landbouwvereniging AEAC.SV meldt dat de landbouwopbrengst van de regio's van het Middellands Zeegebied met tussen de 32% en 36% is afgenomen door klimaatverandering.

Het AEAC heeft het onderzoeksverslag "De Voordelen van de Conservering van Landbouw" gepubliceerd, waarin wordt gewaarschuwd voor stijgende temperaturen en een afname in neerslag. Dit zorgt voor een risico voor het areaal aan geschikte landbouwgrond. De weersomstandigheden leiden tot toegenomen erosie en het verlies aan kwaliteit van de bodem.

De landbouworganisatie stelt voor om af te stappen van het model van conventionele landbouw en om gebruik te maken van zogeheten conserveringslandbouw. Dit moet een maatregel zijn die de bodem tegen erosie beschermt. Conserveringslandbouw komt neer op een directe zaaimethode, die meer koolstofdioxide in de bodem vasthoudt. Daardoor behoudt de landbouwgrond zijn natuurlijke vruchtbaarheid.

Volgens het onderzoek kan door middel van deze methode tot 20% aan energiekosten worden bespaard. Afhankelijk van de regio en van het gewas dat wordt geteeld, kan deze besparing zelfs oplopen tot 50%. De methode is echter wel alleen effectief als 30% van de grond na het zaaien wordt bedekt om deze te beschermen tegen erosie en de risico's van onkruid, ziektes en ongedierte.

Cataloniƫ heeft volgens het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voeding en Milieu bijna 20% van zijn areaal gereserveerd voor conserveringslandbouw. Dit aandeel moet volgens het onderzoek worden verhoogd tot 60%, zodat de afname in kwaliteit van de bodem en de kans op watererosie bijna volledig in de hand kan worden gehouden.

Het onderzoek rekent af met het model voor conventionele landbouw. Volgens het onderzoek heeft het conventionele model er onder andere voor gezorgd dat 16% van het totale Europese areaal is aangetast door watererosie. Dit feit doet denken aan de internationale afspraken die zijn gemaakt zoals COP21-akkoord van Parijs in 2015 of het Strategy 4 per 1000-akkoord om klimaatverandering in te dammen.

Conserveringslandbouw, dat gebruik maakt van het bedekken van de grond om de gewassen te beschermen, kan voor 112% van de CO2-uitstoot van de Spaanse landbouw compenseren. Dat is een significant percentage als je je beseft dat 9% van alle CO2-uitstoot van de EU afkomstig is van de landbouw.

Naast dat conserveringslandbouw de CO2 in de bodem houdt, bevordert deze landbouwmethode de biodiversiteit van landbouwkundige ecosystemen. Dit zorgt samen met het tegengaan van bodemerosie ervoor dat afhankelijk van de omgeving het bodemverlies met 90% kan worden verminderd.

Volgens het onderzoek houden de economische voordelen in dat het concurrerend vermogen van teeltbedrijven wordt verbeterd. De nieuwe methode vermindert kosten en verbetert de winstgevendheid van de gewassen.

Bron: EFE
Publicatiedatum: