Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU wil toelating glyfosaat met 10 jaar verlengen

De Europese Commissie heeft plannen besproken om de toelating van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Nadat het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) afgelopen maart de stof glyfosaat als niet kankerverwekkende bestempelde, ligt de bal bij de EC om (voorwaarden voor) een voorstel voor goedkeuring opnieuw met de lidstaten te bespreken. Het voorstel voor verlenging van tien jaar is nog geen officieel voorstel, het is het advies van het college van commissarissen. Komende zomer kunnen lidstaten afzonderlijk hun standpunt bepalen over de herregistratie van glyfosaat, waarna een uitvoerend comité voor het eind van dit jaar een definitief besluit neemt. In dat comité zijn de landbouwministeries van de EU-lidstaten op ambtelijk niveau vertegenwoordigd. Dat schrijft de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

In het najaar van 2015 concludeerde het International Agency for Research on Cancer (IARC) dat glyfosaat 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is. Toen de Europese goedkeuring voor glyfosaat op 30 juni 2016 verliep, konden de lidstaten geen overeenstemming bereiken over (de voorwaarden voor) een verlenging van die goedkeuring. De EC besloot de huidige goedkeuringsperiode te verlengen met 18 maanden tot eind 2017. In de tussentijd moest het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) de mogelijke gezondheidseffecten van de stof onderzoeken. Aan de hand van deze uitkomsten zal de EC oordelen over de toelating van glyfosaat.

Bron: NFO
Publicatiedatum: