Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andres Ribas, Vientosur:

"Goed overzees citrusseizoen verwacht"

Tholen - "We verwachten opnieuw een goed overzees citrusseizoen in Europa", vertelt directeur Andres Ribas van Oosterom van Vientosur. "Het exportseizoen voor citrus van het zuidelijk halfrond is een paar weken eerder gestart, maar ook het citrus van het noordelijk halfrond is eerder klaar. Daarom verwachten we geen marktcrash tussen de Noordelijke en zuidelijke producties in Europa, maar bijna lege markten bij aankomst."

"Zuid-Afrika is, als grootste citrusproducent van het zuidelijke halfrond, grotendeels hersteld van het tekort in exportvolumes als gevolg van droogte en hagel vorig jaar. De prognoses voor de oogst en export zijn aanzienlijk hoger. Al met al wordt er een redelijk goed seizoen verwacht. De Zuid-Afrikaanse telers proberen nu niet alleen Citrus Black Spot (CBS) in de EU te voorkomen, maar ook de False Codling Moth (FCM) is een potentieel exportprobleem. Zelfs nu de regering een nieuw protocol voor FCM heeft ingevoerd en de telers hard werken om dit probleem te voorkomen, zullen de risico's en kosten voor Zuid-Afrika toenemen om naar de EU te exporteren en dit zal bepaalde exportvolumes voor deze markt zeker vertragen", verwacht Andres.

"Vorig jaar heeft Zuid-Afrika veel 'premium markten' in Azië onderbeleverd en dit jaar zullen de Zuid-Afrikanen hun aanwezigheid daar herstellen, dankzij een veel schonere fruitsituatie in de boomgaarden", verwacht Andres. "Daarbij komt dat een groot deel van de vroege Navels uit de Oostkaap - het grootste productiegebied voor Navels in Zuid-Afrika - een zeer moeilijke tijd beleeft, omdat een groot percentage van de oogst van de boom is gevallen en veel van het overige fruit last heeft van kwaliteitsissues. Hierdoor zal de vraag - en prijs - van de vroege Valencia's toenemen."

"Samen met de eerder dan verwachte stop van de sinaasappelimport vanuit Egypte en Marokko - en dankzij de Ramadan die eind week 21 begint - zullen de resterende volumes van deze herkomsten hogere prijzen vereisen om de exportmarkten in lijn te krijgen met hun lokale markt. Anderzijds verwachten zowel Spanje als Marokko dit jaar veel kleinere maatsorteringen, waardoor het moeilijk zal worden ze te beleveren."

"Argentinië en Uruguay hebben dit jaar een lagere sinaasappelproductie, met gemiddeld, afhankelijk van de regio, een daling van 15%. Ook wordt er een grotere vraag naar Uruguay-sinaasappelen vanuit de VS verwacht. Al met al kan Europa een hoge prijs voor het overzeese citrus verwachten, met mogelijk wel het gemiddelde prijsniveau van de laatste twee jaar", concludeert Andres.



"Voor wat betreft grapefruit is Zuid-Afrika in de zomer de enige belangrijke leverancier van Europa. Momenteel worden alle prijsrecords gebroken en er is een lege markt qua stocks van Spanje, Israël, Turkije, Cyprus en Florida. De afgelopen maand heeft Europa al 20% minder grapefruit naar Europa verkocht vanwege de hogere prijzen en zeer beperkte beschikbaarheid. Nu worden er wat grotere volumes naar Europa verscheept, waardoor de prijzen naar verwachting wat zullen dalen naar de gemiddelde verkoopprijzen van de afgelopen twee jaar."

"Voor de easy peelers wordt met dank aan de lagere producties in Zuid-Afrika en een vroeger einde van het Spaans en Marokkaans seizoen een sterker dan gemiddelde markt verwacht. Ondanks de verdubbeling van de Peruaanse export naar de EU hebben deze extra volumes het tekort aan duizenden pallets niet gecompenseerd", constateert Andres.

"Last but not least herstelde de productie van Spaanse Verna-citroenen, wat kon zorgen voor een crash met de eerste Argentijnse verschepingen. Zuid-Afrika, dat dit jaar eerder een productiepiek heeft, heeft tot nu toe de helft minder citroenen naar de EU gestuurd dan in 2016. Daarnaast heeft Argentinie de laatste weken veel moeite gehad om de volumes op het water te krijgen, eerst richting Rusland, Oost-Europa en het Midden-Oosten en in mindere mate naar het Verre Oosten, maar nu kijkt met ook weer naar de Europese markt, geconfronteerd met incidentele problemen zoals regens, stakingen in Tucumán en een gebrek aan lege containers in de haven van Buenos Aires. Dit geeft in mei en juni veel meer ruimte voor het Spaanse product, maar nu verwachten we een meer regulier seizoen dan 2016, wat surrealistisch wat met betrekking tot de prijzen en startvolumes", vervolgt Andres.


Tango

Vientosur importeert momenteel hoogwaardige grapefruit van haar Zuid-Afrikaanse partner Fruitone. In weeek 22 zijn de eerte aankomsten van Argentijnse citroenen en rond week 24 zullen de eerste Zuid-Afrikaanse citroenen beschikbaar komen voor de EU-klanten. Vanaf week 23/24 arriveren de eerste Peruaanse Minneola's in Rotterdam met directe aankomsten in andere EU-havens. Snel daarna arriveren de eerste Tango's alweer. De Valencia-sinaasappelen van Fruitone zullen vanaf week 28 in de EU-havens arriveren, in week 30 gevolgd door de Argentijnse.

Voor meer informatie:
Andres Ribas van Oosterom
Vientosur
Tel: +31 107 630 330
andres@vientosur.nl
www.vientosur.nl