Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Arie Middelburg: "Ik vraag me af waar alle kasgroenten heen moeten"

Kasgroentenmarkt stort in: producties hoog en prijzen laag

Tholen - De prijzen op de kasgroentenmarkt zijn gedaald naar een dramatisch niveau. "Vandaag gaan de trostomaten een kwartje en de losse 20 cent. Dit is bizar laag. We moeten echt ver in de statistieken teruggaan om die prijzen tegen te komen", vertelt Arie Middelburg van advies- en bemiddelingsbureau GreenMatch, die al jarenlang prijsvergelijking uitvoert tussen de verschillende afzetorganisaties. Hij luidt, opnieuw, de noodklok. "En daarbij kijk ik niet alleen naar de markt van vandaag. Gezien de uitbreiding van het areaal vraag ik me echt af waar al die kasgroenten heen moeten. Waar zitten die extra markten?"



"Het begin van het Hollandse seizoen werd een beetje getekend door de vorst en sneeuw, die Spanje deze winter in zijn greep had. Dat heeft een beetje effect gehad en tijdelijk geresulteerd in betere prijzen voor de belichte trostomaten en vroege komkommers. Daarbij herstelde de teelt van de 'snelgroeiende vruchten' als komkommers en aubergines in Spanje zich snel en is uiteindelijk de Spaanse aanvoer van alle producten vrij lang door gegaan met goed product", blikt Arie terug. "Tomaten en komkommers hadden in het voorjaar hogere prijzen en lagere producties, maar de prijzen van komkommers zijn al sinds april aan de magere kant. Voor de start van het paprikaseizoen heeft de kou in Spanje nauwelijks effect gehad. Wel waren de Hollandse producties laag dit voorjaar. Paprika's begonnen met aardige prijzen, maar die situatie is inmiddels helemaal veranderd en zijn gedaald naar een niveau tussen de 0,80 en 1,20 euro, veel lager dan de afgelopen jaren."

"Ook de markt voor kleine tomaten is in elkaar gestort. De specialties hebben een geweldige dreun gekregen. In het kielzog van de grote drie kasgroenten waren de aubergines in de eerste weken spectaculair duur, maar toen had ook niemand ze, en sindsdien zijn de prijzen in elkaar gestort. Eigenlijk zijn de prijzen constant laag geweest en pas sinds afgelopen week zien we een voorzichtig herstel", constateert Arie. "Al met al staat de marktsituatie er niet goed voor. Zeker de paprika's en tomaten hebben een hele goede productie en we hebben nog een hele zomer te gaan. Daarbij gaven de laatste jaren juist de zomer en het najaar de hoogste opbrengsten en niet het voorjaar. De grote vraag is of dat dit jaar opnieuw zal gebeuren, maar ik ben er niet gerust op."

De adviseur ziet dan ook weinig lichtpuntjes. "Andere jaren was er nog wel eens extra vraag van bepaalde markten, maar die ontbreekt momenteel. Daarbij gaat de uitbreiding van het areaal echt een keer tot uiting komen, ook wat er voor de komende jaren allemaal weer op de planning staat. Dit gaat helemaal de verkeerde kant op en zal op termijn gaan resulteren in lagere prijzen, of er moeten problemen ontstaan als gevolg van weersextremen óf er moeten extra marktkansen ontstaan."

Voor meer informatie:
Arie Middelburg
GreenMatch
middelburg@greenmatch.nl
www.greenmatch.nl