Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse zoete kersenoogst voor 90% verloren

Het ziet er naar uit dat Poolse kersentelers het hardst zijn getroffen door de vorst die op 16 en 17 en april en in de nacht van 9 op 10 mei toesloeg. Uit de eerste ramingen blijkt dat 90% van de zoete kersenoogst beschadigd is en voor gewone kersen ligt dit percentage op 80%. 



"We moeten rekening houden met hogere prijzen en een grotere import. De verliezen in de appelsector zijn groot maar de kersenteelt heeft het het zwaarst te verduren gehad," legt Mirosław Maliszewski van de Poolse telersvereniging Związek Sadowników RP uit.



"Er is een speciale commissie aangewezen om de schade op te nemen waarvan de volle omvang over ongeveer twee maanden duidelijk zal zijn. Geen enkele fruitsoort is veilig voor weerschade. De vorst in april trof met name zoete kersen, kersen en peren. De tweede koudegolf in mei trof ook andere fruitsoorten," vervolgt Mirosław.



"Kersen liepen de meeste schade op omdat zij tijdens de bloei door de vorst getroffen werden. De schade aan overige fruitsoorten is nog niet volledig duidelijk omdat de bloeiperiode nog niet voorbij is. 

Poolse kersen worden vooral naar Wit-Rusland, Duitsland en Litouwen geëxporteerd. De oogst zal dit seizoen naar verwachting half juni aanvangen.


Voor meer informatie:
Kasia Bekasiewicz
Związek Sadowników RP
Tel: +48 664 37 79
Fax: +48 664 37 79
Email: www.polskiesadownictwo.pl
Publicatiedatum: