Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zorginstellingen willen Noord-Hollandse peren

Hester Jonk van fruitbedrijf Toffe Peer uit Middenbeemster gaat de komende tijd in gesprek met vijf zorginstellingen in de regio over het leveren van peren. Jonk presenteerde het familiebedrijf afgelopen donderdag, 11 mei, in een 'pitch' van drie minuten voor tien regionale zorginstellingen. In een 'Voice of Holland'-achtige setting staken vijf bedrijven na afloop een pollepel in de lucht, ten teken dat zij verder willen onderhandelen over de peren van Toffe Peer.

Het 'pitchen' vormde de afsluiting van het programma Gezonde Korte Keten van Diverzio. In totaal presenteerden dertig Noord-Hollandse telers zich aan tien zorginstellingen. Diverzio wil de keuze voor gezonde, regionale voeding in zorginstellingen stimuleren en betrekt daarbij zowel de zorginstellingen als de telers. Ouderen, patiënten en cliënten blijken veel baat te hebben bij verse, gezonde en duurzame voeding uit de regio. Patiënten herstellen sneller en ouderen hebben meer eetlust als een smaakvolle en gezonde maaltijd wordt aangeboden.

Tijdens vier masterclasses leerden de ondernemers hoe ze een rendabele lokale of regionale afzet tot stand kunnen brengen. Ze kregen daarbij theoretische ondersteuning, maar er werd ook gewerkt aan praktische doelen en aan oplossingen voor mogelijke knelpunten. Doel was een realistische businesscase. Daarbij is stil gestaan bij zaken als marketing, verkoop, verpakking en logistiek.

De vier masterclasses vonden plaats bij verschillende bedrijven en instellingen in de regio. De rondleiding bij het Westfriesgasthuis was voor Hester Jonk een hoogtepunt tijdens de cursus. "Je gaat dan zien wat er allemaal bij komt kijken achter de schermen", vertelt Jonk. Het Westfriesgasthuis werkt sinds drie jaar met regionale producten en inmiddels bestaat 85 procent van de maaltijden uit lokaal product. Patiënten blijken deze aanpak erg te waarderen en daarbij knappen ze merkbaar sneller op.

Op het bedrijf van Jonk en haar vader wordt op 8,5 hectare peren geteeld. "Mijn vader levert al dertig jaar aan groentenspeciaalzaken, maar deze bedrijven hebben het steeds moeilijker. Daardoor hebben wij minder mogelijkheid onze peren daar te brengen", motiveert Jonk de keuze om mee te doen aan het programma van Diverzio. Daarnaast speelt mee dat haar moeder in een ziekenhuis werkt en ze dus uit eerste hand hoort wat goede voeding voor patiënten betekent.

Toffe Peer teelt de peren nagenoeg biologisch. Kunstmest wordt al jaren niet meer gebruikt en ook chemische gewasbeschermingsmiddelen worden minimaal toegepast. Deze argumenten werden tijdens de pitch ook genoemd. Daarnaast ging Jonk in op de gebruiksmogelijkheden van peren: in salades, zoete en hartige taarten en als stoofpeer. Vers zijn peren zachte vruchten die ook goed eetbaar zijn voor zwakkere patiënten en ouderen. Bovendien bevatten peren veel vezels en vitamine C en K.
Praktisch zal er met de afnemers overlegd moeten worden over een goed kwaliteitsbehoud en bijvoorbeeld hoe stoofperen aangeleverd moeten worden, geschild of niet. Het leveren van de peren zou mogelijk kunnen lopen via Atlantis Handelshuis dat diverse zorginstellingen in de regio belevert.

Bron: NFO
Publicatiedatum: