Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veranderingen in regulatie voor Poolse aardappelexport

De regelgeving voor de Poolse aardappelexport naar andere Europese landen is dit jaar veranderd. Eind april trad een hernieuwde regulering van de Minister van Landbouw in werking hoe er omgegaan moet worden met de verspreiding van Clavibacter michiganesnsis ssp. Sepedonicus (CMS) en hoe dit voorkomen kan worden. CMS veroorzaakt aardappelringrot. 

Doordat de bacterie bijna is uitgebannen, is het Ministerie van Landbouw begonnen met het veranderen van de regulatie. Het voorstel werd in het EU forum besproken en de uitkomst van de onderhandelingen is goedgekeurd.

Met de nieuwe regulatie hoeft er niet gecontroleerd te worden of de aardappelknollen goedgekeurd zijn door de State Plant Protection and Seed Inspection. Deze organisatie controleert of het teeltgebied CMS-vrij is. Ook zal het aantal knollen dat getest wordt tijdens het exportproces verminderen. In plaats van een steekproef van 400 aardappelen uit 25 ton zullen er nu 200 aardappelen gecontroleerd worden. Dit zal de kosten van de tests verminderen. 

De export van consumptieaardappelen bedroeg in 2015/2016 16,2 duizend ton. In het voorgaande seizoen was dit nog 22,5 duizend ton en het jaar daarvoor 40,7 duizend ton. De grootste afzetmarkten waren RoemeniĆ«, het Verenigd Koninkrijk en MoldaviĆ«. 

Publicatiedatum: