Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik-Jan Thur, Marni Fruit over Spaans steenfruitseizoen:

"Platerina krijgt niet voor elkaar wat paraguayo wel lukt"

Tholen - Het Spaanse steenfruitseizoen is weer losgebarsten. Hoewel hier in Nederland voor deze week zomers weer wordt verwacht, is de temperatuur lange tijd te koud geweest voor een goede consumptie. "Zeker in bestemmingen als Scandinavië is het eigenlijk al te lang te koud en daar worden ook nog niet de gangbare volumes voor de tijd van het jaar afgenomen. Een paar graden erbij zou daarom erg welkom zijn", vertelt Erik-Jan Thur van Marni Fruit.



De importeur heeft inmiddels de eerste kersen, abrikozen en nectarines binnen. "Maar we zien de prijzen snel naar beneden gaan, dus doen met de eerste zendingen rustig aan", vertelt Erik-Jan. "Ook wachten we nog even met de eerste binnenkomsten van de paraguayo's, omdat deze bij onze leverancier nog te klein zijn. Van de kersen hebben we nu de eerste variëteiten gehad, maar deze zijn nog wat zachter en ook lichter van kleur en dat zijn nog geen bewaarkersen. Straks krijgen we de wat stevigere variëteiten met meer kleur binnen. Dan zal de verkoop ook wat vlotter gaan."



De vooruitzichten zijn dat er dit seizoen veel Spaans steenfruit zal worden gestuurd. "Ik heb zelf onlangs onze producenten in Lleida / Zaragoza bezocht en als het fruit wat er nu aan de bomen hangt allemaal gaat komen, dan zullen we deze zomer alle zeilen bij moeten zetten om het verkocht te krijgen", vertelt Erik-Jan. "Wij verkopen het steenfruit door heel Europa met naast Scandinavië, ook Engeland, Ierland en Nederland als de meest belangrijke markten."



Voor abrikozen hebben de Nederlanders zelf nog altijd weinig animo, merkt de importeur. "Wat we in Nederland verkopen gaat grotendeels alsnog via export weg of wordt verkocht aan de Turkse en Marokkaanse klanten die er beter mee overweg kunnen. Andere trends in de steenfruitmarkt zijn dat de paraguayo's zich hebben bewezen als blijver op de markt en de perziken verdreven hebben, maar dat men in Spanje ondanks al de inspanningen om te werken aan een goede platterina hiervoor nog niet de gewenste grootte heeft gevonden, waardoor mensen toch blijven kiezen voor de normale nectarines."

Voor meer informatie:
Erik-Jan Thur
Marni Fruit BV
Gebroken Meeldijk 52
2991 VD Barendrecht
Tel: +31 (0)180 697 996
Fax: +31 (0)180 697 990
ej@marnifruit.nl
www.marnifruit.nl