Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BuurtBuik geeft overtollige groenten HelloFresh tweede leven

Na een testperiode van vier weken start BuurtBuik een lokaal initiatief tegen voedselverspilling met het structureel hergebruiken van een deel van de overgebleven ingrediƫnten van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Met de ongebruikte producten die door BuurtBuik worden opgehaald, worden maaltijden bereid voor Amsterdamse buurtbewoners die dit goed kunnen gebruiken. De overslaglocatie van HelloFresh in Diemen doneert wekelijks via BuurtBuik Zuidoost de verse producten met een beperkte houdbaarheid, waaronder groenten, die overblijven doordat klanten bijvoorbeeld onverhoopt de box annuleren. Dit komt terecht bij voetbalvereniging Zuidoost United, waarmee vrijwilligers iedere woensdagmiddag koken voor 30 tot 40 kinderen die hier trainen.


Foto: Anko Stoffels


Gezonde maaltijd voor kinderen
Voor de houdbare producten die overblijven heeft HelloFresh sinds 2014 een lange termijn samenwerking met Stichting Voedselbanken Nederland. Maar de verse, beperkt houdbare ingrediƫnten moesten wegens voedselveiligheidsvoorschriften tot nu toe vaak vernietigd worden. Maartje Frederiks, CEO van HelloFresh Benelux: "Met BuurtBuik hebben we hier een mooie oplossing voor gevonden. Niet alleen beperken we hiermee voedselverspilling tot een minimum, we bereiken meteen ook een goed doel: kinderen voorzien van een gezonde en lekkere maaltijd in een buurt waarin dat wellicht niet altijd vanzelfsprekend is."

Samen eten verbindt
De mensen waarvoor BuurtBuik zich inzet hebben een diverse motivatie om aan te schuiven, bijvoorbeeld omwille van eenzaamheid of honger. Maar er worden ook bereide maaltijden uitgedeeld aan opvangcentra of school- of buurtkinderen. "Uiteindelijk is het onze ambitie om op te schalen en in heel Nederland overvloedig eten een nieuwe sociale bestemming te geven. Hierbij concentreren we ons op beperkt houdbaar voedsel. We zijn dus heel blij met de bijdrage van HelloFresh en hopen natuurlijk dat er meer bedrijven volgen", aldus Roel Raterink, oprichter van BuurtBuik.
Publicatiedatum: