Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rene Tiggelman, Van Langevelde Handelsmij:

"Uienhandel is weer een dooie boel"

Tholen - De korte opleving die er was op de uienmarkt is alweer tenietgedaan. "Er was even de samenloop van wat vraag uit Braziliƫ met wat extra vraag vanuit Afrika voor de Ramadan, maar inmiddels is het weer een dooie boel", constateert export manager Rene Tiggelman van Handelsmaatschappij Van Langevelde uit Kruiningen. "Braziliƫ heeft binnenkort weer eigen oogst en ook naar Afrika gaat niet bijster veel heen en daarbij is ook de bootruimte nog eens beperkt."



Hij heeft er ook weinig fiducie in dat er nog een opleving komt. "Ik kan me niet voorstellen waar dit seizoen nog een grote vraag vandaan moet komen. Wat dat betreft hebben we voor de tweede helft van het seizoen toch een probleem. Daarvoor hadden we vroeger Rusland en de afgelopen twee jaar Braziliƫ, maar dat is geen structurele afnemer. En wereldwijd breidt de uienteelt uit, ook afnemers als Senegal streven er elk jaar weer naar een weekje langer eigen oogst te hebben."



"Gelukkig was de eerste helft van het seizoen nog niet eens zo slecht, maar in december kwam de klad erin. Baalprijzen liggen nu op een niveau rond de 6 cent voor middel en grof, dus daar valt niet veel aan te verdienen. Al zitten er nog heel wat uien vast bij koppige boeren die denken dat de uien nog een dubbeltje waard worden", vervolgt de export manager. "Verder zijn we Nieuw-Zeelandse uien aan het inpakken, maar ook daarin is het nog niet wild. Anders gingen Duitse supermarkten vaak begin mei over, maar daar zat nu ook enkele weken vertraging op de lijn. Er zijn tenslotte genoeg Duitse uien en het Nederlandse seizoen verliep kwalitatief gezien ook probleemloos!"

Voor meer informatie:
Rene Tiggelman
Van Langevelde Handelsmij
Stationsweg 4d
4416 PJ Kruiningen
T +31 113 38 26 00
F +31 113 38 31 95
rene@javala.nl