Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Baden-Württemberg: enorme vorstschade in de fruitteelt

In de nachten van 19 op 20 april evenals die van 20 op 21 april 2017 werden er in Baden-Württemberg temperaturen van tot wel -7 °C gemeten. Verdere mintemperaturen traden lokaal in de nacht van 23 op 24 april en en van 29 op 30 april. De fruitbomen stonden afhankelijk van de regio in volle bloei of waren reeds uitgebloeid en begonnen vruchten te ontwikkelen. Hierdoor ontstond er massale vorstschade aan de knoppen, bloesem, jonge vruchten en scheuten.

In tegenstelling tot in 2011 trof de vorst niet slechts sommige regio's. Er werd nu schade veroorzaakt in de gehele deelstaat. In z'n totaliteit liep circa 6.000 hectare met fruit schade op. Zelfberegening ter bescherming tegen vorst, wat slechts op een deel van het totale oppervlakte toegepast kon worden, evenals andere maatregelen ter bescherming tegen vorst, hadden niet het gewenste succes. Met vorstschade van dezelfde omvang heeft men eerder in 1981 en ook deels in 1991 te maken gehad.

Steenfruit vrijwel volledig verwoest
Het steenfruit (kersen, pruimen, abrikozen en perziken) werd volgens de huidige ramingen met 90 tot 100% oogstuitval met weinig lokale uitzonderingen vrijwel volledig verwoest. Bij appelen en peren ligt het uitvalpercentage afhankelijk van de regio naar schatting tussen de 80 en 90%. Bij bessen is de schade momenteel nog moeilijker in te schatten, maar afhankelijk van de teeltwijze ligt de uitval momenteel tussen de 10 en bijna 100%.


Vorstschade kersen - Foto: Jörg Jenrich/LTZ

Gewasbescherming mag niet verwaarloosd worden
Ondanks de te verwachten extreme oogstuitval bij de meeste fruitsoorten is het belangrijk voor de gewasgezondheid te blijven zorgen. Dat betreft met name het voorkomen schimmelziektes en onkruidregulering. Ook de twijgen en ranken van frambozen- en bramenstruiken, evenals aardbeienplanten, dienen door passende maatregelen gezond te worden gehouden.
Publicatiedatum: