Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: kou vertraagt aardbeienseizoen

De lage temperaturen vertragen dit jaar de start van de Duitse aardbeienoogst, meldt website Proplanta.de. Aardbeien, die in de volle grond groeien, zullen in veel regio's pas in juni verkrijgbaar zijn, maakten telers afgelopen week duidelijk. De vorst in april heeft de aardbeien geen goed gedaan. Over enkele weken zal ook blijken hoe groot de oogstuitval zal zijn. Dat zou zich op de prijzen uit kunnen werken.

In Zuid-Duitsland is in de afgelopen dagen het seizoen begonnen. Naast import komen er nu aardbeien in de schappen, die in de deelstaat onder folietunnels gegroeid zijn. De eerste prijsmeldingen over Duitse aardbeien liggen tussen de vier en vijf euro per 500 gram. Aardbeien uit de volle grond zijn over het algemeen goedkoper. Of consumenten dit jaar in z'n totaliteit meer voor aardbeien moeten betalen, is op dit moment nog niet duidelijk.

Men weet momenteel nog niet of het aanbod kleiner uitvalt. "Het weer vertraagt de rijping", legt tuinbouwdeskundige Eva Würtenberger van de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft in Bonn uit. "Zodra het warm wordt, rijpen de aardbeien na." Hoe veel het er worden, hangt ook af van de hoeveelheid regen en van hoe goed de bloesem bestuifd wordt.

Veel teeltregio's klagen over vorstschade aan de bloesem. Het 'Verband der rheinischen Obst- und Gemüseanbauer' rekent erop dat 30 procent van de planten getroffen is. In Nordrhein-Westfalen begint het seizoen met drie weken vertraging pas eind komende week. In Niedersachsen, de deelstaat met de meeste aardbeienteelt, oogsten de telers vermoedelijk eind mei de eerste aardbeien die onder plastic gegroeid zijn. Midden juni volgen dan de aardbeien uit de volle grond.

Er geldt: des te zuidelijker het teeltgebied in Duitsland ligt, des te vroeger gaat de oogst van start. Omdat de planten in het zuiden vroeger bloeien, heeft de vorst daar echter ook grotere schade aangericht.


Publicatiedatum: