Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appeltelers uit Washington gaan massaal Cosmic Crisp telen

Het appelras Cosmic Crisp ontwikkelt zich sterk in Washington. Er worden miljoenen bomen geplant. De appelen zijn donkerrood van kleur met kleine gele vlekjes. Ze zullen in het najaar van 2019 in de winkels liggen. 

Eén van de telers die veel Cosmic Crisps teelt is Scott McDougall. Hij heeft vlakbij de stad Wenatchee een boomgaard opgezet. McDougall wil de komende jaren ongeveer 400.000 Cosmic Crisp bomen planten. McDougall is echter niet de enige die zulke plannen heeft. Er zijn al ongeveer 12 miljoen Cosmic Trees besteld in Washington. De eerste fase zal ongeveer 5 miljoen dozen appelen van 18 kg opleveren. 



McDougall: "Dat er meteen een aantal van 5 miljoen dozen bereikt wordt, is nog nooit gebeurd in Washington." Ter vergelijking, het duurde bij Honeycrisp 20 jaar voordat er zoveel geproduceerd werd. Volgens McDougall zijn appeltelers uit Washington op zoek naar een nieuwe appelras. De huidige appelrassen in Washington worden al tientallen jaren geteeld, voornamelijk Red Delicious. Red Delicious is nog steeds de meest geteelde appel in de staat, maar is niet meer gewild bij de Amerikaanse consumenten. De prijzen zijn soms zo laag, dat de telers een deel van hun oogst weg moeten gooien.

Veel mogelijke alternatieven hebben echter andere problemen. Honeycrisp is geliefd bij de consument, maar lastig te telen. Veel andere nieuwe appelen, zoals Opal of Jazz, zijn clubrassen. Cosmic Crisp spreekt elke teler in Washington aan. Het appelras kan tegelijk met Red Delicious geoogst worden, wat een cruciaal element is voor grote appeltelers. 

Iedereen in de sector stond versteld van de enorme aanvraag. Sommigen zijn zelfs een beetje angstig aangezien de consumenten de Cosmic Crisp nog niet eens gezien heeft. Niemand weet of ze de appel wel lekker zullen vinden. Het zal pas over een paar jaar blijken of de telers een goede keuze hebben gemaakt, maar McDougall gelooft in het succes van de appel. 
Publicatiedatum: