Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert-Jan Pippel, Pippel Bramen:

"Toename kasbramenteelt zorgwekkend, het zijn geen aardbeien"



Tholen - Op Tweede Paasdag kwamen zo'n 1.500 consumenten van heinde en ver op bezoek bij Pippel Bramen in Haaften tijdens de AH Buitendag. "Erg leuk om te dat zoveel mensen interesse hebben in onze teelt", vertelt Bert-Jan Pippel. De toenemende interesse voor kasbramenteelt baart hem daarentegen wel zorgen. "Vroeger ging de uitbreiding vaak met 1.000 meter, nu gaat het met hectares tegelijk. Dat zorgt procentueel voor een gigantische toename. De vraag naar bramen neemt weliswaar toe, maar een braam is nog geen aardbei. Een palletje aardbeien ben je op de markt binnen een uur kwijt, maar dat is met bramen toch nog een heel ander verhaal."



Zijn bedrijf is puur gespecialiseerd in de bramenteelt en kan met 5 hectare overdekte buitenteelt en 2,5 hectare kassen van april tot en met kerst Hollandse bramen leveren. "Wij zijn de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid, maar breiden alleen uit op vraag van onze afnemers. Anders vinden we het risico te groot. Nagenoeg al onze bramen zijn al verkocht voor we ze plukken. Onze bramen vinden via FruitMasters hun weg naar veel grotere supermarktklanten in Europa. De verkoop naar Engeland en Scandinaviƫ wordt steeds groter, maar het gros van onze bramen wordt door de Nederlandse supermarkten verkocht, waarmee we vaste afspraken maken."



"De start van het bramenseizoen was goed. We begonnen ongeveer op hetzelfde tijdstip als vorig jaar met prima prijzen, maar sinds Koningsdag is de verkoop helaas wat weggezakt. Prijzen liggen op nu op een niveau rond de 1 tot 1,10 euro per 150 gram, maar dat was tien dagen terug nog ruim 2 euro. En je zou toch eigenlijk wel 1,50 euro moeten beuren om het kostendekkend te houden. Er zitten wat Mexicaanse bramen in de weg, we hebben natuurlijk wat vrije dagen gehad en het is eigenlijk nog wat te koud geweest om zachtfruit te eten", verklaart Bert-Jan.



"De start is altijd wat lastiger, omdat er altijd een paar weken overheen gaan tot het product bij alle supermarkten ligt. De grote volumes van de kasteelt barsten met twee, drie weken los en daar wordt ook met de nodige programma's op ingespeeld. Hoe de markt zich ontwikkelt, is echt afwachten. De markt voor bramen blijft van een beperkte omvang. Is er teveel, dan kan de markt zo wegzakken, maar aan de andere kant kan de prijs ook snel oplopen als er maar wat tekort is", vertelt Bert-Jan. Voor de teler is de zomer nog extra spannend omdat een gedeelte van zijn buitenteelt schade heeft geleden door de vorst. "De echte gevolgen gaan we pas zien als het warmer weer wordt en de bloei erin komt, maar de eerste bloemen zijn weg."



Voor meer informatie:
Pippel Bramen
Bernhardstraat 31
4175 ED Haaften
Tel: +31 (0)418 59 24 70
Fax: +31 (0)418 59 28 78
info@bramen.nl
www.bramen.nl