Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse avocadoprijzen schieten omhoog na kleine oogst

De schaal guacamole die in de Verenigde Staten traditioneel op Cinco de Mayo wordt geserveerd, zal dit jaar wat duurder uitvallen. De avocadoprijzen hebben namelijk een vlucht genomen nu de oogst in zowel Mexico als Californië tegenvalt en de vraag naar het fruit alsmaar stijgt. 

Een doos van 10 kilo Hass avocado's uit Mexico kost momenteel €25,57, wat ruim het dubbele is van vorig jaar. De prijs was de laatste 19 jaar niet eerder zo hoog. 

De vraag is de laatste jaren enorm gegroeid. In de Verenigde Staten is de gemiddelde jaarlijkse consumptie per persoon gestegen van 1,6 kilo in 2006 naar 3,1 kilo in 2015. Consumenten hebben steeds meer belangstelling voor deze trendy vrucht omdat hij rijk is aan gezonde vetten. Zo voegde koffieketen Starbucks vorige maand nog een avocadospread aan zijn menukaart toe.

"Ook in Azië en Europa stijgt de afzet," vertelt Roland Fumasi, analist van de Rabobank in Californië. "Deze markten nemen meer Mexicaans product op zodat er kleinere volumes voor de Amerikaanse markt beschikbaar zijn."

Mexico is goed voor 82% van de avocado's die ten noorden van de grens worden geconsumeerd. De Mexicaanse avocado-export naar de Verenigde Staten steeg van 10,9 miljoen kilo in 2000 naar maar liefst 8 miljard kilo in 2015, zo blijkt uit gegevens van het Hass Avocado Board. 

Avocadobomen kennen beurtjaren waardoor de productievolumes per jaar wisselen. Dit seizoen wordt er rekening gehouden met een kleinere oogst, vertelt Fumasi. In Californië zal de productie dit jaar mogelijk 44% lager zijn.

De Amerikaanse restaurantketen Chipotle Mexican Grill liet onlangs weten dat het avocadotekort de kosten onder druk zet. In de Verenigde Staten bedroeg de retailprijs op 21 april jongstleden €1,16 per stuk. Vorig jaar was dit nog €0,89.

Naar verwachting zullen de avocadoprijzen op een vrij hoog niveau blijven. Mogelijk zelfs gedurende de hele zomer, laat Fumasi weten. "Voor lagere prijzen zullen consumenten geduld moeten hebben tot het najaar en dan is het nog maar te hopen dat het volgende Mexicaanse seizoen grotere volumes zal opleveren."

Bron: bloomberg.com
Publicatiedatum: