Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Del Monte investeert in Panamese bananensector

Het parlement van Panama heeft onlangs een wetsvoorstel goedgekeurd, waardoor het Amerikaanse bedrijf Del Monte door middel van een contract meer dan US$100 miljoen (€91,5 miljoen) mag investeren in het herstellen van de Panamese bananensector.

Het contract wordt gesloten met het Panamese bedrijf Banapiña de Panama SA en heeft de unanieme ondersteuning gekregen van het parlement. Het contract duurt 20 jaar en kan onder dezelfde voorwaarden automatisch worden verlengd voor nog eens 20 jaar. Bij de vernieuwing van deze vaste voorwaarden zijn belastingontheffingen uitgesloten, gezien deze door de Panamese overheid aan het einde van de eerste periode worden beoordeeld.

Onder het contract wordt een stuk land geleaset aan Del Monte en wordt dit stuk land geschikt gemaakt voor de bananenteelt. Ook worden er onder het contract bepaalde projecten uitgevoerd die noodzakelijk zijn voor de Panamese bananensector, zoals de installatie van irrigatiesystemen en de opbouw van een infrastructuur voor het verpakken en exporteren van de bananen. 

Het project omvat een areaal van ongeveer 5.804 hectare, dat in fases van ongeveer 900 hectares per fase wordt uitgevoerd. Tegelijkertijd worden de investeringen uitgevoerd, die nodig zijn om faciliteiten en gebouwen voor dit project op te bouwen.

De opbrengst van dit initiatief wordt geraamd op een gemiddeld van 2.725 dozen bananen per hectare per jaar.

Tot maart 2008 had het merk Chiquita een monopolie binnen de bananensector van het Baru-district. Het bedrijf besloot echter uit deze regio weg te trekken en het geheel over te dragen aan een aantal telers die waren verenigd in de coöperatie Coosemupar. Helaas was Coosumepar niet in staat om binnen de sector een doorstart te maken. 

Del Monte heeft sinds 2009 laten weten interesse te hebben om in Baru te investeren. In april van dat jaar werd begonnen met onderhandelingen om 25 jaar land de bananenplantages te beheren. Tijdens de termijn van president Martin Torrijos (2004-2009) kwam het echter nooit tot een overeenkomst.


Bron: EFE
Publicatiedatum: