Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SAFE start 185 hectare groot citrusproject in Wellington

Citrusproducent SAFE uit Kaapstad is gestart met een 185 hectare groot citrusproject in Wellington in de Westkaap. De producent/exporteur wil hiermee tegemoet komen aan de groeiende vraag op overzeese markten en zal hierbij de voordelen die schaduwnetten te bieden hebben voor zowel productie als milieu ten volle benutten.

Bij het project in Wellington zijn twee van SAFE's druivenbedrijven betrokken, Zwartfontein en Bonathaba. In Bonathaba werden in oktober 2016 al 20 hectare citroenbomen overdekt met netten. In Zwartfontein zal het project in drie fases uitgerold worden.


Stephan Viljoen, van Zwartfontein, vertelt dat er in maart 55 hectare citroenbomen zijn aangeplant. Momenteel worden er netten geplaatst om de jonge bomen te beschermen. We hopen dit project in september van dit jaar voltooid te hebben."

De tweede fase staat voor maart volgend jaar op de planning en zal bestaan uit het planten van 30 hectare Midknight sinaasappelbomen. De derde fase bestaat uit de aanleg van 80 hectare navels, mandarijnen en clementines en staat voor december 2018 gepland. 40 hectare hiervan zal met netten overdekt worden.

Met het nieuwe project hoopt SAFE zijn aanbod te diversifiëren. Het bedrijf zal zijn capaciteit om jaarrond citrus te leveren vergroten en hierbij gebruikmaken van de bestaande arbeidsmiddelen en faciliteiten in Zwartfontein en Bonathaba. 

André Botha, van UFF African Agri Investments (verhuurder van land en infrastructuur aan SAFE), legt uit dat diversifiëring helpt de risico's te spreiden. Ieder bedrijf heeft zo zijn eigen unieke klimatologische kenmerken, wat het mogelijk maakt in bepaalde periodes fruit van optimale kwaliteit te produceren. De twee bedrijven in Wellington leveren al druiven gedurende een bepaalde periode, zodat zij in staat zijn om zich in andere periodes van het jaar toe te leggen op de citrusteelt. De combinatie van druiven en citrus is dus erg gunstig."



Volgens Dries van Rooyen, directeur farming operations bij SAFE, is de Westkaap perfect gepositioneerd om overzeese markten van citrus te voorzien. "In deze regio komt geen Black Spot voor en dat is cruciaal voor de handel met de Europese markt. We hebben hier ook geen problemen met Citrus Greening, een ziekte waar de Amerikaanse importmarkt erg alert op is."

Om de kwaliteit van het fruit te verbeteren en de productiviteit van de boomgaarden te verhogen zal SAFE de nieuwe aanplant grotendeels met netten overdekken, met name de premium gewassen zoals citroenen en mandarijnen. "We plaatsen de netten op 6 meter hoogte terwijl we onze bomen niet hoger laten groeien dan 3 meter. In Zwartfontein is gekozen voor witte schaduwnetten die 30% van de ultraviolette straling van de zon tegenhouden," vertelt Viljoen.

Het Zuid-Afrikaanse Fruit Journal meldt dat het gebruik van schaduwnetten snel groeit in de citrusteeltregio's in Zuid-Afrika. "De toepassing van netten biedt een oplossing voor diverse kwaliteitsgerelateerde problemen in de fruitsector. Verder versterken de netten de concurrentiepositie van producenten op de markt. Door toepassing van schaduwnetten kan er citrus geproduceerd worden in regio's die aanvankelijk als ongeschikt werden beschouwd. Daarnaast bieden de netten bescherming tegen de nadelige gevolgen van klimaatverandering, zo meldt de krant.

Van Rooyen legt uit dat de netten ervoor zorgen dat de bomen minder bloot staan aan de wind, wat een groot probleem is in de regio Wellington. Dit is eveneens één van de redenen waarom SAFE voor deze methode gekozen heeft in Bonathaba en Zwartfontein.

Daarnaast verwacht men dat de netten een effectieve bescherming zullen bieden tegen extreme temperaturen, droogtestress, windschade en andere externe beschadigingen als gevolg van zonnebrand, hagel en insecten. Verder zal de toepassing van netten het waterverbruik evenals het productverlies aanzienlijk verminderen. Het zal zorgen voor grotere en uniforme kalibers met een grotere kleurintensiteit.

Botha vertelt dat de lagere windsnelheden onder de netten de effectiviteit van gewasbeschermingsmiddelen verhogen. "Het micro-klimaat dat onder de netten ontstaat biedt ons de mogelijkheid insectenplagen beter te beheersen. We moeten wel uitkijken voor schimmels, die naar het schijnt goed gedijen onder de netten."

Botha verwacht dat de citrusbomen en netstokken een levensduur van zo'n 30 jaar hebben. "De netten zullen na 10 tot 15 jaar vervangen moeten worden. Het aanbrengen van netten is niet goedkoop maar door de hoge opbrengsten die het ons op zal leveren, verwachten we dat we de investering zich binnen vijf jaar terug zal verdienen," aldus Botha.

Voor meer informatie:
Wibo van den Ende
Tel: +27 21 657 4000
Cell: +27 82 556 3890

Publicatiedatum: