Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het is een ramp. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt."

Navelexport Zuid-Afrikaanse Oostkaap mogelijk 50% lager

Zuid-Afrika, de grootste exporteur van Navelsinaasappelen op het zuidelijk halfrond, kampt met grote problemen. De schil van de vroege en middelvroege Navelrassen barst open aan de onderzijde en ook de hoeveelheid fruit dat van de bomen valt, is niet eerder op deze schaal voorgekomen. Telers in de Oostkaap houden dan ook rekening dat er mogelijk 50% minder klasse 1 en 2 Navelsinaasappelen voor de export beschikbaar zullen zijn. Sommigen ramen de verliezen op 4 tot 5 miljoen dozen van 15 kilo voor de export op het eerder geraamde totale volume van 26.325.830 miljoen dozen. 

"Het is een ramp. In de negentien jaar dat ik in deze sector werkzaam ben, heb ik niet eerder zoiets meegemaakt," vertelt Snyman Kritzinger van Grown4U uit Gamtoos Valley in de Oostkaap. Hannes de Waal, directeur van Sundays River Citrus Company (SRCC) legt uit dat hij zich niet kan herinneren wanneer er eerder zoiets op deze schaal gebeurde. Madeleine Ludwig, technisch directeur van Patensie Citrus in Gamtoos valley beaamt dat er veel meer beschadigd fruit voorkomt dan gebruikelijk. Piet Smit van Favourite Fresh Export uit Citrusdal in de Westkaap moet ook toegeven dat hij nog niet eerder zoveel gevallen zag maar de situatie in de Westkaap lijkt minder ernstig dan in de Oostkaap.

FreshPlaza sprak met telers in de regio's Limpopo en Senwes maar hier heeft men geen soortgelijke problemen met Navels dus het ziet er naar uit dat het probleem zich beperkt tot de West- en met name de Oostkaap.

"Aanvankelijk dachten we dat de oogst misschien 30% lager zou uitvallen maar nu vrezen we dat de verliezen oplopen tot wel 50%," legt Hannes de Waal van SRCC uit. Snyman Kritzinger van Grown4U denkt dat zijn Navelexport met 50% of meer zal dalen. In combinatie met de zwakke rand zal dit een drastische omzetdaling betekenen. "Het Navelareaal wordt al nauwelijks uitgebreid en deze situatie zal dit misschien nog verder verergeren. Het probleem van barsten tast ook de Valencia's en Nova's aan maar niet in zo'n ernstige mate." 

Als lichtpuntje weer Kritzinger te melden dat de interne kwaliteit en kleuring van zijn Navels uitstekend zijn.

Er zijn onbevestigde berichten dat telers hun exportplannen voor Navels willen schrappen om in plaats daarvan de volumes, die nog te redden zijn, op de binnenlandse markt af te zetten. Het ziet er echter niet naar uit dat de lokale markt zo'n grote aanvoer van Navels kan absorberen. 

Alle telers waar FreshPlaza mee sprak, zijn echter nog steeds van plan te exporteren. "We hebben onze klanten op de hoogte gebracht van de problemen met de Naveloogst en we zullen ons richten op de lege markten zoals het Midden-Oosten. Deze markt is zeer belangrijk voor ons en we exporteren ook kleine volumes naar Canada. We groeien in Zuidoost Azië en we zullen ook zaken doen met de EU waar Navelsinaasappelen erg populair zijn in landen als Nederland en Frankrijk," legt De Waal uit. Piet Smit voegt er aan toe dat in het Midden-Oosten de vraag naar Navels groeit in de aanloop naar de Ramadan.

In het noorden van het land wordt er enige groei in de Navelvolumes verwacht. In Senwes, een groot Navelproductiegebied, houdt men rekening met een productietoename van 21%. Deskundigen verwachten echter niet dat dit de daling van de totale Navelvolumes zal kunnen compenseren. "Het problemen van barsten zal grote gevolgen hebben voor de hele sector," waarschuwt Smit.

De oorzaak van het grote aantal gevallen dit jaar is nog onduidelijk en een team van het CRI, Citrus Research International, zal binnenkort onderzoek doen naar het probleem. Eerst dacht men dat het veroorzaakt werd door de ophoping van zout als gevolg van irrigatie maar omdat het probleem zich ook in de Westkaap voordoet, waar de bomen worden geïrrigeerd met zoet bergwater, lijkt dit onwaarschijnlijk. CRI-manager Hannes Bester denkt dat de extreem hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid gedurende de bloeiperiode in oktober de boosdoeners zijn. De celdeling in de schil zou hierdoor nadelig beïnvloed zijn. Hannes de Waal van SRCC beaamt dat er normaliter in oktober neerslag valt maar dat dat dit jaar niet het geval was. "De natuur werkt al een poosje niet mee. De laatste anderhalf jaar hebben we exact de helft van de gebruikelijke hoeveelheid neerslag gehad."



De barsten in de schil maken de vrucht vatbaar voor infecties en bomen laten het geïnfecteerde fruit vallen. In sommige boomgaarden in de Oostkaap is 30% tot 40% van de Navels van de bomen gevallen en telers kunnen niet veel anders doen dan het fruit weggooien.

Het verwerken loopt vertraging op omdat het fruit zorgvuldig gecontroleerd moet worden op scheuren en barsten, die soms erg klein zijn, omdat deze vruchten niet aan de exportcriteria voldoen. "In pakstations wordt het wassen en waxen uiterst zorgvuldig gedaan," vertelt Bester van CRI. De Navels die gaaf zijn, worden met een schimmelwerend middel behandeld voor ze naar de rijpkamers gaan."

De Waal is blij dat er dit jaar nagenoeg geen overlap is tussen de citrusseizoenen op het noordelijk en zuidelijk halfrond en verwacht een sterk sinaasappelseizoen. Smit van Favourite Fresh Export kijkt uit naar een prima seizoen in het Verenigd Koninkrijk en de EU waar de markt leeg is.


Voor meer informatie:
Snyman Kritzinger
Grown4u
Tel: +27 42 230 0760

Piet Smit
Cedar Pack/Favourite Fresh Export
Tel: +27 22 921 2636

Hannes de Waal
Sundays River Citrus Company
Tel: + 27 (042) 233 0320



Madeleine Ludwig
Patensie Citrus
Tel: +27 42 283 0303

Hannes Bester
Citrus Research International
Tel: +27 83 325 8379
Publicatiedatum: