Uienteeltproject van Beemsterboer (100 hectare) in Senegal ingeluid
De lokale bevolking is volgens Jan Beemsterboer erg enthousiast over de plannen. "Met dit project houden we nu 200 dagloners aan het werk. We willen fungeren als voorbeeldboerderij waar de lokale telers kennis op kunnen doen. Vaak zijn dit keuterboertjes, die geen scholing hebben gehad, van vruchtwisseling niets aantrekken en kwalitatief gewoon slechte uien telen. We zijn ervan overtuigd dat we in dit gebied prima uien kunnen telen, al zijn het geen langedaguien en zijn ze dus beperkter houdbaar dan we in Nederland gewend zijn."
Jan Beemsterboer en de Nederlandse ambassadeur Theo Peters
"We hebben fors geïnvesteerd in de infrastructuur rond het dorp en dat heeft een forse impact op de lokale bevolking. Het dorp ligt echt in de 'middle of nowhere' en dankzij een weg die we hebben aangelegd is de gemeenschap verbonden met de rest van de wereld. Verder hebben we geïnvesteerd in een gezondheidspost met eerste hulp, een kraamkamer en medicijnen, gaan we drinkbakken neerzetten voor de beesten en is de eerste steen gelegd van een opleidingscentrum voor de locals. Het is prachtig om te zien hoe zo'n dorp opleeft", vertelt Jan, die benadrukt veel ondersteuning te hebben gekregen vanuit de Nederlandse ambassade.
Beemsterboer heeft een Nederlander en meerdere Senegalezen fulltime op de teelt in Senegal zitten. Het ras dat geteeld wordt is de Orient F1 van Bejo, de enige in deze regio met hybride rassen. Op de vraag of Beemsterboer met deze lokale teelt geen concurrent wordt voor de Hollandse exporteurs, antwoordt Jan: "Wij telen in Senegal alleen op het moment dat er geen Nederlandse uien het land in mogen. We willen juist wat later de uien op de markt brengen om te voorkomen dat de markt overvoerd wordt. Situaties zoals nu dat er nog steeds Hollandse uien in Senegal beschikbaar zijn, moeten ten allen tijde worden voorkomen."
Voor meer informatie:
J.P. Beemsterboer Food Traders
Tel: +31(0)226 396484
jbeemsterboer@beemsterboer.nl
www.beemsterboer.nl