Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"70% van de uien afgeleverd"

Voorraad vrije uien hoger dan vorig seizoen

VTA heeft in de eerste week van april voor het seizoen 2016 – 2017 de derde voorraadinventarisatie voor uien laten uitvoeren onder haar leden. Deze inventarisatie gebeurt volgens een vastgesteld protocol. De opbrengstmeting wordt in deze vorm uitgevoerd sinds 2011. Uit de voorraadinventarisatie blijkt, dat door de deelnemers ongeveer 70% van de uien is afgeleverd. Dit ligt ongeveer op hetzelfde niveau als vorig seizoen. Toen was 68% van de uien afgeleverd.

In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 10% minder voorraad dan vorig seizoen. Dit is ruim 12,5% lager dan het 5-jarig gemiddelde. Van de voorraad is ongeveer 17% verkocht (83% is nog vrij). Vorige seizoen was 69% van de voorraad nog vrij. Op basis van absolute tonnen ligt de vrije voorraad 9,5% hoger dan vorig jaar. Dit is ongeveer het niveau van het 5-jarig gemiddelde.


Grafiek 1: Geleverd en voorraad procentueel


Grafiek 2: Absolute voorraad t.o.v. het 5-jarig gemiddelde

Uitgesplitst naar rode en gele uien zien we wel enig verschil. Bij de deelnemers met gele uien was 66% van de opbrengst al geleverd, terwijl van de rode zaaiuien 79% van de opbrengst is geleverd. Vorig jaar lagen deze percentages op 62% resp. 90%.
De vrije voorraad ligt bij de gele uien op 30%. Dit was vorig jaar 26% van de totale opbrengst. Bij de rode uien ligt de vrije voorraad op 17%, terwijl dit vorig jaar op 4% lag. Eén en ander is weergegeven in de onderstaande taartdiagrammen.



Bron: VTA
Publicatiedatum: