Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste kasvenkel geoogst bij Van Doorne Imex

"Venkel uit kas en vollegrond zijn echt onvergelijkbaar"

Tholen - 68 jaar oud is Henk van Doorne inmiddels, maar nog altijd verzorgt hij de afzet van sla van eigen teelt en collega-tuinders met volle overgave. Vanaf deze week heeft hij, na een jaar zich volledig op sla gericht te hebben, ook weer venkel uit eigen kas beschikbaar. "M'n lievelingsteelt", vertelt de Westlander. "En veel smakelijker dan de venkel uit de vollegrond."



Standaard begint het seizoen rond 20 april, maar van primeurprijzen is bij kasvenkel nauwelijks sprake. "Er komt nog best veel venkel uit het buitenland. We moeten opboksen tegen het Italiaanse en Spaanse product. Maar kasvenkel is een totaal ander product dan vollegrondsvenkel, maar het heeft ook een ander kostenplaatje en moet dus wat meer opbrengen. Mensen moeten het echt proeven om het verschil te zien. We snijden ze daarbij vroeg, zo leveren we wat in op de kilo's, maar kunnen we wel smaakvolle, verse venkel leveren, die niet zo houterig smaakt."



Vroeger waren er in het Westland nog enkele telers van kasvenkel. "Nu ken ik nog één tuinder die 1.000 meter heeft staan, maar meer ken ik er niet en mijn plantenkweker ook niet", vertelt de teler. Hij verkoopt de kasvenkel hoofdzakelijk aan de omliggende exporteurs. "Naar Duitsland, Frankrijk en Zwitserland gaat er aardig wat heen."



In eigen land krijgt Henk nog niet veel handen op elkaar voor de kasvenkel. "We hebben er alles aan gedaan om de consumptie te stimuleren. Zo leverden we vaak receptenfolders in de kist of doos erbij, maar veel effect heeft het niet gehad", constateert de teler nuchter. "Tot en met medio juni hebben mensen weer de kans om kasvenkel uit eigen land te eten. Daarna komt de buitenvenkel er weer aan en moet ik zorgen dat ik van de markt ben."



Voor meer informatie:
Henk van Doorne
Van Doorne Imex
Noordlandseweg 60-62
2691 KM 's-Gravenzande
Tel: 0174-417989
Fax: 0174-417989
Mob: 06-26068284