Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appelboom zonder bloesem oplossing voor beurtjaar?

Bij fruitbomen is er sprake van een beurtjaar: na een jaar met een grote oogst volgt dan een jaar met een kleinere oogst. Wetenschappers van de universiteit Hohenheim willen de oorzaak van dit fenomeen achterhalen aan de hand van de appel, meldt website Proplanta.de.
 
De zogenaamde alternantie is volgens de universiteit problematisch voor de producenten. Om de schommelingen op te vangen, zijn de fruittelers aangewezen op onder meer dure mechanische methodes. Vaak werken deze echter maar beperkt. De onderzoekers gaan daarom verschillende uitgangspunten na om het voor alternantie verantwoordelijke mechanisme te onderzoeken. Men vermoedt bijvoorbeeld dat rijpende vruchten door middel van een hormoon de bloesemvorming in het volgende jaar onderdrukken.

Appelboom zonder bloesem
Volgens de universiteit Hohenheim zijn de wetenschappers van plan om dit uitgangspunt met behulp van een zeldzaam appelras te onderzoeken. Het ras 'Spencer's Seedless' vormt appelen zonder zaden aangezien ze vanwege het ontbreken van bloesembladeren normaal gesproken niet bestuifd worden. Men plant om de oogst van twee groepen van dit ras met elkaar te vergelijken, waarbij één groep kunstmatig bestuift wordt om appelen met zaad te produceren. Zo wil men de hypothese controleren dat het gezochte hormoon in het zaad gevormd wordt. Bij een ander uitgangspunt gaat men uit van concurrentie binnen de boom; concreet vermoedt men dat groei en bloesemvorming om voedingsstoffen wedijveren.

Het nog tot 2020 lopende project wordt volgens de universiteit Hohenheim met 250.000 euro financieel gesteund door de 'Deutsche Forschungsgemeinschaft' (DFG), evenals met circa 615.000 euro door de Australische tuinbouwvereniging 'Horticulture Innovation Australia Limited'.
Publicatiedatum: