Ministeries geven goede voorbeeld met fruit en snackgroenten
Volop groenten, fruit en water
Kom je het grand café bij de ministeries nu binnen, dan is het eerste wat opvalt de grote hoeveelheid fruit en snackgroenten. In het bedrijfsrestaurant loop je gelijk aan tegen een gezonde combi-aanbieding van soep, een gezond broodje en magere zuivel. Ook hier is groente en fruit volop aanwezig alsof je bij de groenteman bent. Er is een saladebar en een yoghurt bar. Als 'snack' serveren ze een halve courgette gevuld met groente. Gratis kannen water met schijven fruit erin staan op de balie. Het vormt een aantrekkelijk en kleurrijk geheel. Ongezondere producten zijn er wel, maar onopvallend en er wordt ook geen reclame voor gemaakt.
Koploper
"Het bedrijfsrestaurant van de ministeries is hiermee koploper en een voorbeeld voor andere bedrijfsrestaurants. We hopen dat veel andere bedrijven en instellingen volgen. Zo maken we werkvloeren steeds gezonder", aldus Feunekes. Het bevorderen van de gezondheid van werknemers kan leiden tot lager ziekteverzuim, maar ook tot betere inzetbaarheid, hogere motivatie en minder verloop van medewerkers.
Criteria voor een gezondere kantine
Het Voedingscentrum maakte in opdracht van het Ministerie van VWS de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen helpen om kantines gezonder in te richten. Als kantine kun je stap voor stap werken aan een gezondere kantine en gaan voor verschillende niveaus: brons, zilver en goud. Hoe 'edeler' het metaal, hoe gezonder het aanbod en de uitstraling. De ongezonde keuze is niet hélemaal uitgebannen. Er is zo nog steeds keuzevrijheid voor wie toch liever iets ongezonds wil. Van schoolkantines wordt verwacht dat zij ten minste instappen op niveau zilver. Bedrijfsrestaurants en sportkantines kunnen wel al op brons instappen. Kantines kunnen ook gaan voor een ideale kantine, waarin alleen producten uit de Schijf van Vijf te krijgen zijn.
Bron: Voedingscentrum