Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verliezen lopen op tot €131 miljoen

Citrustelers Valencia verliezen 30% van hun oogst

Citrustelers in Valencia ramen hun verliezen op €131 miljoen. Zo hebben vertegenwoordigers van coöperaties en sectorverenigingen bekend gemaakt. Als gevolg van aanhoudende tegenslag en desinteresse van de autoriteiten is de citrussector in een diepe crisis beland. De ernst van de situatie is duidelijk af te lezen aan de verlaten plantages en de hoge gemiddelde leeftijd van telers die geen opvolging hebben omdat de jongere generatie zijn interesse in de sector verloren heeft. 

De grote verliezen van €131 miljoen kunnen aan twee factoren worden toegeschreven: het verlies van 1,2 miljard kilo (maar liefst 30% van de oogst van dit seizoen) als gevolg van weersextremen en marktproblemen die geresulteerd hebben in sterke prijsdalingen en het ter ziele gaan van bedrijven. 

De citruscategorie staat desondanks bovenaan de exportstatistieken maar alle omstandigheden die deze markt verstoren, leiden tot een onbalans. Dit seizoen is het exportvolume in januari zelfs met 1% gedaald, terwijl een groei noodzakelijk zou zijn gezien de 23% grotere productie. De waarde daalde met met 5%. De afzet daalde terwijl de productie groter was en de prijzen lager. De daling van de waarde van de mandarijnenexport bedroeg zelfs 9%.

Het feit dat er een groot volume beschadigd fruit is (1,2 miljard kilo), maakt de problemen nog groter. Telers zijn van mening dat er dringend aandacht besteed moet worden aan deze situatie. Zij hebben de autoriteiten in Valencia, Madrid en Brussel opgeroepen maatregelen te treffen om de concurrentiepositie van de citrussector in Valencia te versterken en mechanismen in te voeren om de inkomsten van telers te beschermen.



Bron: fruitworldmedia.com
Publicatiedatum: