Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
beregening draait om bloesem te beschermen

Fruittelers in opperste staat van paraatheid met dreiging nachtvorst

Tholen - Er is een koude week op komst met kans op nachtvorst en daarom houden de fruittelers de temperaturen goed in de gaten. "Onze peren staan al in de bloei en dat begint ook bij de appelen, dus daarmee komen we in een gevoelige periode terecht. Als het namelijk pittig vriest, zouden de bloemen kunnen bevriezen en dan zou het kunnen dat ze geen appel of peer meer worden", verklaart fruitteler Edwin van Rijn uit Marknesse.

Zelf heeft de teler zich goed op de situatie voorbereid. "Wij kunnen beregenen en daarmee nachtvorstschade voorkomen. We hebben een nachtvorstmelder in de boomgaard liggen, die ingesteld staat op een halve graad boven nul. Zakt de temperatuur daaronder dan gaat de melder af en gaan we naar buiten toe", vertelt Edwin. "Het gros van de fruittelers kan inmiddels beregenen, maar vroeger kwam het zeker voor dat er kleinere oogsten waren als gevolg van de nachtvorst.

In Sint-Truiden was er vannacht geen sprake van nachtvorst. Zie hieronder voor enkele nachtvorsttweets: