Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht van de wereldwijde citroensector

Volgens het Italiaanse branchemagazine Informatore Agrario blijkt uit recente statistieken van het Amerikaanse ministerie van landbouw dat de wereldwijde productie van citroenen en limes in 2017 jaar op jaar is toegenomen van 7.005.000 ton naar 77.252.000 ton. Dit kwam voornamelijk door de goede weersomstandigheden in de EU en dan met name in Spanje, Italië en Griekenland. De productie in Argentinië, Turkije en de VS was daarentegen afgenomen.

De belangrijkste landen voor citroenen

Mexico is met 2,4 miljoen ton de grootste producent van citroenen en limes. Daarop volgen de EU met 1,55 miljoen, Argentinië met 782.000 ton en Turkije met 640.000 ton. Binnen de wereldmarkt is het grootste deel van de citroenen bestemd voor consumptie als versproduct. Het volume hiervan komt neer op ongeveer 5 miljoen ton. 2 miljoen ton wordt in dit seizoen verwerkt, wat een lichte toename is ten opzichte van het vorige seizoen.

De belangrijkste exporteurs zijn Mexico (630.000 ton), Turkije (425.000 ton), Argentinië (280.000 ton), Zuid-Afrika (245.000 ton) en de VS (115.000 ton). De belangrijkste importeurs zijn de VS (640.000 ton), de EU (400.000 ton) en Rusland (190.000 ton).

De populairste rassen zijn voor met name het zuidelijk halfrond de Eureka en voor Spaanse telers met name Fino en Verna. De Fino wordt met name aangetroffen in Murcia. 

De Italiaanse citroensector
Volgens Informatore Agrario (n. 13/2017 a pag. 30) laten statistieken van ISTAT over het jaar 2016 zien dat het Italiaanse areaal voor de citroenteelt in 2016 neerkwam op 21.222 hectare. Er werd in dat jaar een volume van 440.560 ton geproduceerd. Het grootste deel van de citroenen werd geteeld in Sicilië met een volume van 384.458 ton. Er waren productiepieken in Syracuse (128.000 ton) en Catania (112.000 ton). De populairste citroenrassen van Italië zijn Feminello siracusano, Lunario, Interdonato, Limone di Sorrento en Limone di Procida.

Italië produceert citroenen uitstekende kwaliteit. De EU heeft daarom een beschermde oorsprongsindicatie verleend aan de Limone di Siracusa, de Limone Interdonato di Messina, de Limone di Sorrento, de Limone Costa di Amalfi, de Limone Femminello del Gargano en de Limone di Rocca imperiale.

Het seizoen van 2015/2016 had uitstekende prijzen. Telers waren echter teleurgesteld in het seizoen dat daarop volgde, dat meer in lijn was met de normale trends voor citroenen.

Stabiel

Citroenen zijn belangrijk als wordt gekeken naar het aantal manieren waarop ze kunnen worden toegepast. De meest belangrijke eigenschap van citroenen is het sap, dat tot 50% van het totale gewicht kan beslaan. Elke citroen bevat 0,5 mg aan vitamine C, oftewel 71% van de dagelijkse behoefte voor een volwassene. Ook helpen citroenen tegen verkoudheid dankzij hun antiseptische eigenschappen en stimuleren ze het immuunsysteem. Gepasteuriseerd sap wordt in grote mate gebruikt in de dranksector. De voedingssector maakt veel gebruik van essentiële oliën op basis van citroenen. Ook worden citroenen vaak gebruikt in de parfumindustrie. De vraag naar citroenen is in de afgelopen paar jaar behoorlijk toegenomen. In de afgelopen tien jaar is de vraag altijd stabiel geweest.

De verwerking tot sap en essentiële olie vraagt om steeds meer volumes aan citroenen. De consumptie als versproduct neemt toe, omdat de citroen steeds vaker wordt toegepast in calorie-arme diëten en gebruikt worden door gerenommeerde chefkoks.

Publicatiedatum: