Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Irmgard Michielsen, Plattelandswinkel Het Geleg:

"25 tot 30 kilo aan salades snijden per zomerdag"

Tholen – De tractoren en landbouwwerktuigen gingen er 1,5 jaar geleden de deur uit. De asperges en de eigen verkoop daarvan zijn gebleven. Dat hebben we uitgebreid met de verkoop van allerlei soorten verse groenten en fruit, vertelt Irmgard Michielsen die samen met haar dochter Hildegard de scepter zwaait in Plattelandswinkel Het Geleg. Ook salades, rauwkost en verse voorgesneden groenten zijn belangrijke producten in de winkel. Het mooie weer aan het begin van het seizoen zorgt meteen voor drukte en aanloop. "Op een mooie zomerdag maak ik wel 25 tot 30 kilo aan verse salade", vertelt Irmgard in de snijkeuken. Apparatuur en ruimte voldoen natuurlijk aan HACCP. Irmgard: "We hebben alle diploma's en certificaten gehaald, ook de BHV."



Culinair
Irmgard en Hildegard staan iedere dag vroeg op om alles vers klaar te maken. De winkel is vanaf 8.00 uur geopend en om 9.00 's ochtends moet de toonbank helemaal gevuld staan van de dames. Enthousiast laat Irmgard het rek zien waar het snijdgereedschap overzichtelijk gerangschikt is. "Dat heeft onze zoon gemaakt, we zijn echt een familiebedrijf", vertelt ze trots. Dochter Hildegard is meer van het culinaire deel van de salades. "Op basis van Bonfait maak ik vier variaties, met zoveel mogelijk groente en zo weinig mogelijk dressing", vertelt Hildegard. De saladevariant die het beste bij de familie in de smaak valt, komt in de toonbank van de plattelandswinkel terecht. Het snijden van de ingrediënten is echter de specialiteit van Irmgard. Zij kent alle messen en weet precies welk mes nodig is voor het beste resultaat.


De snijmessen zijn overzichtelijk gerangschikt

Logistiek
Snijden blijkt maat- en logistiek denkwerk. Vanwege allergenen en smaakbesmetting moeten groenten, zoals selderij en ui, apart gesneden worden. Voordat Irmgard met het snijden begint, zijn de groenten die in de rauwkost salade gaan voorbewerkt. De groenten worden handmatig geschrapt of geschild. Harde draden van selderij worden weggehaald net als het zachte en waterige gedeelte van de komkommer. Dan liggen de groenten keurig gerangschikt en gewassen op de snijtafel. Klaar om door de Anliker snijmachine verwerkt te worden. 


Irmgard duwt met haar ene hand de wortelen door de snijmachine en vangt ze met haar andere hand weer op in de bak.

Compact
Irmgard kiest de messen uit. Eerst is de wortel aan de beurt. Daar moet een mes dat schijfjes snijdt aan te pas komen. Via de kleine opening van het roestvrijstalen opzetstuk drukt Irmgard met haar ene hand de stengels de machine in. Met haar andere hand houdt ze de opvangbak tegen de uitgang aan zodat er geen enkel wortelschijfje kan ontsnappen uit de compacte machine. Wanneer alle wortel is gesneden, moeten de onderdelen goed worden afgespoeld. 


Irmgard spoelt de bovenkant van de snijmachine af onder de kraan om ervoor te zorgen dat de verschillende groenten elkaar niet 'besmetten'

Goed gereedschap
De Anliker gaat open, het mes gaat eruit en naar de kraan om af te spoelen. Nog even met een doekje de binnenkant van de machine schoonmaken, alles in elkaar zetten en dan is de volgende groente aan de beurt. De klok tikt door en de eerste klanten komen al binnen. Hildegard en Irmgard moeten ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk klaarstaat in de winkel. "Nu is wel wat extra werk, maar straks kan ik alles achter elkaar snijden en schiet het werk goed op", zegt Irmgard. "De machine werkt perfect." Wanneer je snel mogelijk wilt werken, is het natuurlijk fijn dat het gereedschap daarbij goed meewerkt. Nu zijn de komkommer en wortel aan de beurt. Alles glijdt soepel naar binnen, de machine zoemt en de schijfjes en staafjes schieten de opvangbak in. 


De binnenkant van de Anliker is gemakkelijk schoon te vegen

Messen
Irmgard kan bijna alle groenten raspen of snijden met de Anliker. Fijne schijfjes ui, komkommer of kool van 1 millimeter dik tot plakjes aardappel of banaan van 12 mm. Er zijn tientallen messen voor raspen, schaven, krullen, gegolfde plakjes, geruite plakjes (pommes gaufrettes), blokjes, staafjes, sliertjes, julienne. Voor delicate groenten (tomaat) en fruit en is er een apart mes. De Anliker heeft het 'trekkende snijprincipe'. De vorm van de hand geslepen messen is zodanig dat de celstructuur van van groenten en vruchten nauwelijks wordt aangetast. Dat zorgt voor een langere houdbaarheid van de verwerkte producten. "Ik snijd alles met de Anliker", zegt Irmgard, "behalve de kolen, die grof gesneden kunnen worden. En bosui en prei, want die maken de messen sneller bot." 


Irmgard (l) en haar dochter Hildegard staan vroeg op om alle salades en vers gesneden groenten klaar te maken

Spaghetti
Irmgard heeft al tientallen messen voor de Anliker aangeschaft. Het zijn er veel maar nog niet alle onderdelen uit het uitgebreide assortiment. "Ik zou nog graag een spaghettisnijder aanschaffen. Daar kun je van die mooie groentekrullen of -slierten van maken voor in salades of gebruiken in plaats van pasta maar daar ga ik nog even voor sparen. Het is een fantastische machine maar de messen zijn prijzig en je kunt ze niet zelf slijpen. Dat is eigenlijk het enige minpuntje", vertelt Irmgard. Messen vervangen gaat via een systeem met statiegeld. Ze vindt de prijs-kwaliteitverhouding echter terecht. "Je merkt dat het Zwitserse kwaliteit is", besluit Irmgard.


De gesneden groenten staan verpakt in de gekoelde toonbank



Impressie van Plattelandswinkel Het Geleg


Plattelandswinkel het Geleg
Irmgard Michielsens
Het Geleg 1
4641 ST Ossendrecht
T: 0164-672541

Groba Food Equipment
Monique Kierkels
Mangaanstraat 21
6031 RT Nederweert 
T +31 (0)475 56 56 56