Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opvallende stijging export Wit-Rusland naar Rusland

Volgende week praten Turkije en Rusland over boycot

Volgens Turkse media zullen er volgende week gesprekken plaatsvinden tussen de vertegenwoordigers van Turkije en Rusland over de boycot. Dat zei de Turkse minister van Economische Zaken, Nihat Zeybekci.

"Het maakt voor mij niet uit waar en wanneer we over deze zaak spreken. Geen enkel land wint door een boycot, beiden verliezen. De een verliest meer, de ander minder. Beide landen winnen als er geen belemmeringen zijn," aldus de minister in een gesprek met Anadolu Agency. De lucht tussen de twee landen is nog niet geklaard ondanks verschillende gesprekken tussen de landen. Rusland boycot nog altijd verschillende producten, waaronder groenten en fruit. Turkije boycot Russisch graan.

Opvallende stijging export Wit-Rusland naar Rusland
Volgens Bloomberg heeft de boycot van tomaten uit Turkije grote gevolgen voor de telers en laten ze product rotten aan de planten. "We kunnen niet overleven zonder de Russische markt," citeert de site een Turkse handelaar. "De afvalpercentages zijn nog nooit zo hoog geweest." Rusland was goed voor het grootste deel van de tomatenexport. Volgens een Russische expert heeft Rusland twee voordelen bij de boycot. Enerzijds levert het een onderhandelingsvoordeel op tegen Turkije, anderzijds geeft het een impuls aan de binnenlandse productie.

In het eerste kwartaal van dit jaar exporteerde Wit-Rusland aanzienlijk meer groenten en fruit, dat meldt de Russische fytosanitaire dienst Rosselkhoznadzor. In de eerste drie maanden is de export van aardappelen en peen naar Rusland verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De export van kool verdrievoudigde en de export van uien steeg zelfs met een factor vijftien.

Rusland verhult de verdenking dat het hier ook om re-export van illegale producten ging niet. De Russische autoriteiten hebben de enorme verschillen tussen de export- en productiecijfers van Wit-Rusland al eerder opgemerkt. In 2015 werd bijvoorbeeld vijf keer meer appelen geƫxporteerd dan uit andere landen.

bron: belsat.eu


Bronnen: AA, Bloomberg

Publicatiedatum: