Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tegut... en Remlinger Rüben bij top drie Duitsland tegen voedselverspilling

Op 5 april 2017 waren Stella Kircher van tegut... en Thomas Schwab van Remlinger Rüben blij dat zij in de top drie eindigden bij de onderscheiding voor engagement tegen voedselverspilling van het Duitse ministerie voor Landbouw en Voeding in Berlijn. De prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt en in totaal waren er 168 kanshebbers. Tegut... overtuigde in de categorie handel met haar inzet ter verhindering van voedselverspilling. Stella Kircher, leider bedrijfscommunicatie bij tegut..., weet "dat wij samen met Remlinger Rüben binnen de gehele toegevoegde waardeketen de gehele oogst kunnen gebruiken". Thomas Schwab, directeur van Remlinger Rüben, is ervan overtuigd een goed voorbeeld voor de gehele levensmiddelenhandel, de telers en de verwerkers te zijn: "Er is veel inzet voor nodig, maar wij bewijzen dat het mogelijk is".


Stella Kircher enThomas Schwab bij de uitreiking van de Duitse prijs voor engagement tegen levensmiddelverspilling - Fotobron: BMEL/Christof Rieken

Verwachtingen van de klanten
Minister van Landbouw Christian Schmidt maakte in de categorie handel duidelijk dat de verwachting van de klant om vrijwel perfecte producten in de winkel te vinden vaak betekent dat minder perfecte levensmiddelen niet in de handel maar bij het afval belanden. Christian Schmidt: "Dit voorkomen is voor veel levensmiddelenwinkels niet alleen een ideële wens". Documentairefilmer Valentin Thurn benadrukte dat individuele oplossingen alleen de branche niet om kunnen gooien. Er moeten daarnaast ook economische stimulansen geschapen worden. Oplossingen tegen levensmiddelverspilling zouden bijvoorbeeld met belastingvoordeel moeten worden beloond.

Van te kleine aardappelen tot aan sorteerafval – de gehele oogst wordt gebruikt bij Remlinger Rüben. Sorteerafval, paardenmest en groenafval worden gecomposteerd. "Het resultaat is voor ons waardevolle humusbemesting, die wij op de akkers aanbrengen", verduidelijkt Thomas Schwab. De groenten, die niet vers op de markt kunnen komen doordat ze bijvoorbeeld zijn aangevreten, worden als voedermiddel geruild tegen de mest die in de eerste stap nodig is. Aardappelen met mankementen of groene plekken gaan naar schilbedrijven of de gastronomie. Uiteindelijk biedt tegut... verschillende aardappelsoorten in de winkels aan: bijvoorbeeld losse waren waar men precies de juiste hoeveelheid van kan kopen zodat men minder verspilt. Daarnaast worden er onder meer verschillende kiloverpakkingen naar kookeigenschappen aangeboden.

Uniek binnen de Duitse levensmiddelenhandel
Het lukt de producten uit Remlingen en de handelaar uit Fulda al zes jaar lang om de gehele oogst aan bio-uien, wortelen en aardappelen te gebruiken. De productie garandeert dat er geen levensmiddelen vernietigd worden. "We laten bewust zien dat kwaliteit en smaak van doorslaggevende betekenis zijn voor de teelt en de verkoop en niet uitsluitend de optiek", aldus Stella. Jarenlange contractteelt en vaste afnamehoeveelheden vormen de basis voor de gemeenschappelijke ontwikkeling van smakelijke soorten.
Publicatiedatum: