Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorwegen: kleinere afzet citrus door warm weer en late Pasen

De omzet van citrus is in Noorwegen afgenomen door een combinatie van late paasdagen en warm weer.

"We kennen in Noorwegen een lange traditie, waarin sinaasappelen worden meegenomen als snack onderweg tijdens het skiën met de paasdagen. Dit jaar is dat echter anders wegens de combinatie van het warme weer en de late paasdagen. Er ligt geen sneeuw in het centrale deel van Noorwegen, wat direct invloed heeft gehad op de omzet van citrus. Consumenten zijn nu al overgestapt op populair lentefruit, zoals meloenen en watermeloenen," zegt Asbjorn Hauane van het Noorse importbedrijf Interfrukt.

Een andere negatieve factor is het gebrek aan promotie bij supermarkten. Noorse ketens hadden weliswaar promotiecampagnes voor sinaasappelen in februari en maart van 2016, maar daar was dit jaar geen sprake van. De afname van de sinaasappelconsumptie heeft volgens Hauane niet te maken met de toenemende populariteit van easy-peelers, omdat volgens hem clementines uit Spanje en Marokko nog steeds erg populair zijn in november en december.

Meer omzet voor blauwe bessen
Terwijl de omzet van sinaasappelen is gedaald, is de omzet van blauwe bessen volgens Asbjorn juist gestegen. Supermarkten hebben hiervoor wel promotiecampagnes gehouden, waarbij de blauwe bessen tegen lage prijzen werden verkocht.

"Het seizoen voor blauwe bessen heeft de situatie moeilijker gemaakt. Supermarkten verkopen blauwe bessen voor tussen de €1,00 tot €2,25 per bakje (soms per twee bakjes) van 125 gram, terwijl importeurs in Rotterdam hier €22,50 per 12 dozen van 125 gram voor betalen. Wij betalen zodoende op dit moment de hoogste prijzen wegens het gat in het aanbod. Tegelijkertijd loopt het seizoen op het zuidelijk halfrond af en wachten we op nieuw aanbod uit Marokko en Spanje. De supermarktcampagnes worden maanden van te voren gepland, dus is het lastig om ervoor te zorgen dat ze niet plaatsvinden in een periode waarin er sprake is van een gat in de markt," aldus Asbjorn Hauane.

"Interfrukt levert doorgaans voornamelijk aan de voedingsindustrie. Er wordt echter vaak een beroep op ons gedaan door retailers die zich precies in dit soort situaties bevinden. We helpen ze dan om het gat op te vangen en hun promotiecampagne te ondersteunen."

Voor meer informatie: 
Asbjorn Hauane
Interfrukt
Tel: +47 23 37 54 00
Email: firmapost@interfrukt.no
www.interfrukt.no
Publicatiedatum: