Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU en Noorwegen sluiten agrarisch handelsakkoord

De Europese Unie en Noorwegen hebben een akkoord bereikt dat de bilaterale handel in agrarische producten zal vereenvoudigen. Hierdoor kunnen EU-exporteurs hun positie op de Noorse markt versterken. 

Landbouwcommissaris Phil Hogan heeft laten weten blij te zijn met het akkoord. Hogan verwacht dat het marktkansen voor EU-producenten zal creëren en bij zal dragen aan een voortzetting van de succesvolle agrifood-export van de EU. Hogan legt uit dat de EU 's werelds grootste agrifood-exporteur is. In 2016 bedroeg de waarde van de export €130 miljard. 

Het akkoord, dat tot stand kwam na twee jaar onderhandelen, biedt beide partijen vrije toegang tot de markt voor 36 tarieflijnen, waaronder zachtfruit. Voor producten zoals groenten zal de EU een tariefcontingent toekennen.

Het akkoord zal nu de relevante procedures binnen de Europese Raad doorlopen. Pas nadat beide partijen alle noodzakelijke stappen genomen hebben, kan het akkoord in werking treden.
Publicatiedatum: