Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michel Binst, Primimport:

"Aanvoer primeuraardappelen uit Cyprus even krap"

Tholen - "In grote lijnen is het primeurseizoen voor aardappelen te vergelijken met vorige jaren. Er zijn enkele verschillen. Zo ligt de prijs iets hoger en is Cyprus later van start gegaan, omdat er later is geplant doordat het pootgoed later kwam en de winter kouder was. Nu is er momenteel ook wat vertraging vanwege de regen. Door de vulkanische kleigrond daar kan er niet worden geoogst met regen", vertelt Michel Binst van Primimport.

Het aardappelimportseizoen bij Primimport start altijd voor kerst met de 'wintercrop'. "De 'springcrop' is ondertussen alweer drie weken in het land. Momenteel moeten we het dus met minder volumes uit Cyprus doen, dus dat is even krap. We moeten wat meer delen op het moment. Naar verwachting is de aanvoer binnen enkele dagen weer hersteld." Hij geeft aan dat het areaal in Cyprus lichtjes is gestegen. "Voor het verdere seizoen worden goede opbrengsten verwacht. Qua prijs zitten we elk jaar op hetzelfde startniveau. Het hangt natuurlijk af van verschillende factoren hoe dit verder zal ontwikkelen. Het weer hier en daar en de aanvoer van andere origines zijn van grote invloed."



Israël

Ook uit Israël heeft Primimport aardappelen. "Uit dit land komt voldoende aanvoer. We hebben geen probleem om de programma's uit te leveren." Is Israël geen vervanger als er tekorten zijn van Cyprus? "Op de versmarkt in Brussel niet. Daar kopen ze bijna uitsluitend Cyprus. Uit Israël krijgen we ook alleen grootverpakkingen van 1350 kilo. Deze worden later pas kleinverpakt. Daarnaast is Israël ook een totaal ander product."

Spanje komt in mei
De komende tijd ziet de handelaar positief in. "We gaan een goed seizoen tegemoet met - zoals het er nu uit ziet - correcte prijzen. Nu zijn de aardappelen redelijk duur, maar als Spanje zal starten, gaat dit misschien veranderen. De aanvoer uit dit land begint half mei. De hoge prijzen kunnen nog wel even aanhouden aangezien er ook nog maar weinig 'oude' oogst is in België van goede kwaliteit."

Rassen voor België
Volgens hem zijn Nicola en Charlotte twee zeer belangrijke rassen in België. "Deze liggen bij vrijwel elke retailer jaarrond in de schappen. Er zijn natuurlijk veel meer variëteiten. Supermarkten proberen ook vaak andere rassen maar die twee zijn vaste referenties."

Voor meer informatie:
Michel Binst
Importcentrum Brussel
Magazijn 38
T +32-022158805
F +32-022456850