Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarverslagen en verschillende cijfers in berichtgeving, hoe zit dat?

Eerder deze week publiceerden we de jaarcijfers van The Greenery, waarin er een nettowinst van 9 miljoen euro vermeld stond. Naar aanleiding van berichten in andere media over de financiële resultaten van de afzetorganisatie, willen we graag uitleggen welke afweging er gemaakt is.

Als we verslag doen van de financiële resultaten van een bedrijf kijken we in de eerste plaats naar de omzet. Dat cijfer geeft weer hoeveel een bedrijf verdient heeft met de verkoop. Een verandering in dit cijfer ten opzichte van andere jaren geeft een indicatie van ontwikkelingen binnen een bedrijf, maar er kunnen ook externe invloeden zijn. Wisselkoersen kunnen bijvoorbeeld een negatief effect hebben op de omzet.

Daarnaast vinden we de nettowinst interessant. Dit cijfer geeft namelijk simpel gezegd weer hoeveel geld er op de rekening van het bedrijf kan worden bijgeschreven aan het einde van een jaar. Dit is wat er daadwerkelijk verdient is nadat alle kosten zijn voldaan.

Een jaarverslag staat echter vol met meer cijfers die allemaal iets vertellen over de financiële ontwikkelingen. Verschillende cijfers in berichtgevingen zeggen dus niet direct iets over wie gelijk heeft of niet, er kan een andere afweging gemaakt worden door een redactie. We proberen onze berichtgeving kort en bondig te houden en maken daarom een keuze in de cijfers die we publiceren. Voor iedereen die meer wil weten, plaatsen we een link naar het jaarverslag.

Publicatiedatum: