Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Petitie over toekenning bio-certificaat aan derde landen overhandigd

"Gelijkwaardigheidsbeginsel gevaar voor Europese boeren en consumenten"

Een collectief van 38 landbouwproducentenorganisaties betreurt de gang van zaken rondom de huidige certificeringscriteria voor de invoer van biologische producten uit derde landen, en heeft daarom gisteren aan Europese commissaris voor Landbouw Phil Hogan en de Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll een petitie overhandigd.

Het collectief stelt dat de criteria voor certificering tussen derde landen en binnen de EU zelf niet identiek zijn. "Deze ongelijkheid, veroorzaakt door het principe van gelijkwaardigheid, is een gevaar voor Europese boerenbedrijven alsook consumenten.
Wij zijn daarom voorstander van strengere criteria die dienen te worden toegepast in overeenstemming met het Europese biologische label", aldus Éric de Lucy, hoofd van bananentelersorganisatie UGPBAN.

De organisatie vreest voor een wildgroei aan producten die in het land van herkomst volgens de daar geldende voorschriften biologisch gecertificeerd zijn, en op basis van het gelijkwaardigheidsbeginsel die vertaalslag ook binnen Europa mogen maken, zonder dat er bijvoorbeeld wordt gescreend op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Bron: Le Figaro




Publicatiedatum: