Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Betalingsproblemen met nieuwe vijftig euro biljet?

Tholen - Een filmploeg van Telegraaf TV probeerde afgelopen week te betalen met een nieuw briefje van vijftig euro op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Veel valsgelddetectoren op de markt keurden het briefje af. Waarschijnlijk was de daarvoor benodigde software nog niet geüpdatet. Hoe zit dat eigenlijk bij ondernemers in de AGF-branche?

Bij een eerste rondvraag bij diverse markthandelaren en detaillisten in de AGF-branche blijken er helemaal geen problemen te zijn ontstaan. Sterker nog, het nieuwe briefje van vijftig werd bij geen van de ondervraagden gesignaleerd, zelfs niet in hartje Amsterdam en Rotterdam. Veel zaken geven aan geen gebruik van valsgelddetectoren. Zij vertrouwen op hun ervaring en stimuleren zoveel mogelijk het betalen met pin. 


Bij de kassa van 't Vitamientje wordt vooral met pin betaald

Markthandelaar Harmen Westerink van 't Vitamientje, onlangs in het nieuws wegens het aanhouden van valsemunters, heeft het nieuwe briefje van vijftig ook nog niet in handen gehad. "Wij zijn een grote zelfbedieningskraam met vijf kassa's waar klanten kunnen afrekenen. Onlangs hebben we alle pinapparaten vervangen zodat klanten voortaan ook contactloos kunnen betalen", vertelt Harmen. Er wordt regelmatig vals geld ontdekt op de markten waar hij staat. "Een paar weken terug heb ik een collega van de loempiakraam geholpen bij het aangehouden van een valsemunter en bij de politie afgeleverd." Zelf heeft hij inmiddels een valsgeldverzekering afgesloten. Harmen: "Dat viel qua kosten best mee en zo voorkom je dat je elk briefje moet controleren." 


Bij De Westlandse Tuin wordt bij 80 procent van de aankopen gepind

Corné de Vries van De Westlandse Tuin heeft ook nog geen nieuw briefje van vijftig onder ogen gehad. Zij hebben wel een valsgelddetector maar gebruiken hem niet meer. In plaats daarvan hebben ze een stift waarmee je de echtheid kunt controleren. "Maar eigenlijk hebben we zelden problemen. We letten er natuurlijk op en in de afgelopen vijf jaar is het maar een keer voorgekomen dat we een melding over een vals briefje kregen van de bank", vertelt Corné. "Bovendien wordt er heel veel gepind, ik schat zo'n 80 procent van alle betalingen." 

Volgens De Nederlandse Bank is het ontwerp van het nieuwe biljet van vijftig euro negen maanden al gepresenteerd en gedeeld met makers van valsgelddetectoren zodat die hun software konden aanpassen. Ondernemers moeten er zorg voor dragen dat de software wordt geïnstalleerd op het apparaat. Hoe dat in zijn werk gaat is bijvoorbeeld te zien op de site van Safescan die valsgelddetectoren verkoopt. Het nieuwe vijftigje wordt sinds deze week verspreid in geldautomaten in Nederland. Het nieuwe briefje lijkt sterk op het oude maar heeft meer echtheidskenmerken. Een vals briefje zou voor ondernemers gemakkelijker te herkennen zijn. Volgens de Consumentenbond zijn er tot op heden geen signalen dat het nieuwe biljet voor betalingsproblemen zorgt. 


Vitamientje
Harmen Westerink
T: 06 20 70 48 47 

De Westlandse Tuin
Corné de Vries
Amelandseplein 60
3083 SJ Rotterdam
T: (010) 210 14 24