Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
400 miljoen opzij leggen voor crisissen

Europese Commissie vermindert financiële ondersteuning telers

De Europese Commissie heeft een verzoek aangenomen met betrekking tot het verminderen van financiële steun aan telers met betrekking tot het jaar 2018. Op die manier willen ze geld sparen voor mogelijke crisissen. Het voorstel is eerder dit jaar gemaakt. Het zal de gemeenschappelijke uitgave van de tuinbouwsector verminderen met name de directe betalingen, gefinancierd door de European Agricultural Guarantee Fund EAGF). Het doel is om hiermee 400 miljoen euro opzij te leggen voor crisissen in de sector.

Uitzondering voor Kroatië
Het doel van het voorstel van 2018 is betalingen van €2.000 of meer gedaan door CAP te verminderen met 1,39%. Er is een uitzondering gemaakt voor de telers in Kroatië. Zij zitten nog niet op hetzelfde niveau als de rest van Europa. Het geld wat gespaard wordt, zal gebruikt worden als crisisbudget. Naar verwachting zal dit 459,5 miljoen euro bedragen. Het percentage is licht verhoogd in vergelijking met het voorstel voor 2017. Toen kwam het reservebudget uit op 450,5 miljoen euro. 

Tot 30 juni
Volgens de Europese begrotingsregels is de commissie ieder jaar verplicht een financieel voorstel te doen voor eind maart. De raad en het Europese parlement hebben tot 30 juni 2017 de tijd om het samen eens te worden over het tarief. Als er 30 juni nog geen overeenkomst is, bepaalt de commissie dit. 

Om het crisisbudget jaarlijks te kunnen reserveren, wordt de financiële regeling ook gebruikt voor een akkoord met de EAGF. Zij moeten zich houden aan de afgesproken limieten over een termijn van zeven jaar. De lopende begroting voor directe betalingen en marktgerelateerde uitgaven voor 2018 geeft aan dat ze binnen het afgesproken limit moeten blijven. Het toekomstige betalingsvoorstel zal hier dan ook geen invloed op hebben.

Volgens de CAP wetgeving moeten de opgebrachte bedragen, die overblijven van het EAFG budget aan het einde van het financiële jaar weer beschikbaar gesteld worden. Dit geldt ook voor het crisisbudget. Sinds de oprichting van het crisis budget in 2014, is het nog nooit gebruikt. Het geld dat opzij gezet is, wordt aan het einde van het jaar weer beschikbaar gesteld voor de telers. 
Publicatiedatum: